Current Affairs 21 June 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 June 2019 In Hindi+English Gk Question

आज 21 June के सारे महत्‍वपूर्ण सामान्‍य ज्ञान के प्रश्‍नोत्‍तर तथा इसकी PDF फाइल भी आपकों सबसे नीचे उपलब्‍ध करायी गयी है जिससे कि आपको आसानी से ये प्रश्‍नोत्‍तर मिल पाये ।

Current Affairs 21 June 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 June 2019 In Hindi+English Gk Question

1- तेलंगाना हाइकोट के मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन बने है ?
Who was the Chief Justice of the Telangana High Court?
Ans –RS चौहान / RS Chauhan

2- विश्‍व शरणार्थी दिवस कब मनाया जात हैं ?
When is ‘World Refugee Day‘ celebrated ?
Ans — 20 June (Theme – Step with refugees – Take a step on world refugee day)

3- QS वर्ल्‍ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग में कितने भारतीय संस्‍थानों को सर्वश्रेष्‍ठ वैश्विक विश्‍वविद्यालयों में स्‍थान दिया गया हैं ?
How many indian institutions have been ranked among the best global universities in the QS World University Rankings ?
Ans — 23

4- ADB के अनुसार कौन सा देश सबसे तेजी से बढती अर्थव्‍यवस्‍था के रूप में उभरा हैं ?
According to the ADB, which country has emerged as the fastest growing economy?
Ans — बांग्‍लादेश / Bangladesh

5- चौथे राष्‍ट्रीय योग ओलंपियाड का आयोजन कहां किया जा रहा हैं ?
Where is the fourth national yoga olympiad being organized ?
Ans- नई दिल्‍ली / New delhi

6 – हाल ही में श्रीलंका ने किस नाम से अपना पहला उपग्रह लांच किया हैा ?
Recently, by which name did sri lanka launch its first satellite?
Ans– रावण-1 /  Ravan-1

7- हाल ही में BMW का अध्‍यक्ष और सीईओं किसे नियुक्‍त किया गया हैं ?
Recently, who was appointed the president and CEO of BMW?
Ans– रूद्रतेज सिंह / Radratej Singh

8– किस भारतीय इंजीनियर ने ब्रिटेन में नवाचार पुरस्‍कार जीता ?
Which indian engineer has won the invention award in UK?
Ans — नीतेश कुमार जंगीर / Nitesh Kumar Jangir

9- किस बैंक के ग्राहक म‍हीने में केवल तीन बार फ्री में 50000 रूपये तक जमा कर सकते है ?
Which bank customers can free deposit up to Rs 50,000 only three times in a month?
Ans — कैनरा बैंक / Canara Bank

Download PDF — Click Here .

Related posts

Leave a Comment