Current Affairs 21 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
21 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने Hope नामक अपना पहला मंगल मिशन लांच किया ?
Which company recently launched its first Mars Mission named Hope ?
Ans — United Arab Emirates / संयुक्‍त अरब अमीरात

2- हाल ही में किसने मोटर वाहन से संबंधित ASPIRE पोर्टल लांच किया ?
Who recently launched the ASPIRE portal related to motor vehicles ?
Ans — ICAT

3- संयुक्‍त राष्‍ट्र द्वारा प्रत्‍येक वर्ष विश्‍व शतरंज दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Chess Day celebrated each year by the United Nations ?
Ans — 20 July / 20 जुलाई

4- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने नवीन रोजगार छतरी योजना शुरू की ?
Which state government recently launched the new employment umbrella scheme ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

5- हाल ही में किसने स्‍ट्रीट वेंडर्स के लिये PM स्‍वानिध मोबाइल एप्‍प काा शुभारंभ किया ?
Recently who launched the PM Swanidh Mobile app for street vendors ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

6- हाल ही में किसने हंगरी ग्रां प्री 2020 F-1 रेस जीती ?
Who recently won the Hungarian Grand Prix 2020 F-1 race ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

7- वर्ष 2020 का नेल्‍सन मंडेला पुरस्‍कार किसने जीता ?
Who was given the Nelson Mandela Award for the year 2020 ?
Ans — Morrisana Kayet & Mariana Verdiannis / मोरिसाना कायेत और मरियाना वर्दीनायनिस

8- हाल ही में किसने द एंडगेम नामक उपन्‍यास लिखा ?
Who recently wrote a novel called The Endgame ?
Ans — S Hussain Zaidi / एस हुसैन जैदी

9- हाल ही में चेन्‍नई गणित संस्‍थान के संस्‍थापक किस महान गणितज्ञ का निधन हो गया ?
Recently the founder of Chennai Mathematics Institute which great mathematician passed away ?
Ans — CS Seshadri / सी एस शेषाद्रि

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment