Current Affairs 21 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 August 2019 In Hindi+English Gk Question 21 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- पाकिस्‍तानी सेनाप्रमुख कमर जावेद बाजवा का कार्यकाल कितना बढाया गया हैं ?
How much was the tenure of pakistani army chief Qamar Javed Bajwa extended ?
Ans — 3 Year / 3 वर्ष

2- किस पूर्व प्रधानमंत्री की जयंती के अवसर पर 20 अगस्‍त को सदभावना दिवस मनाया गया ?
On the occasion of the birth anniversary of which former Prime Minister was Harmony day celebrated on 20 August ?
Ans — Rajiv Gandhi / राजीव गांधी

3- किस राज्‍य सरकार ने निकोटिन केा Class A Poison के रूप में वर्गीकृत किया ?
Which state government classified Nicotine as Class A Poison ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

4-CAPF कर्मिकों की सेवानिवृत आयु बढाकर कितना किया गया ?
How much was the retired age of CAPF personnel raised ?
Ans — 60 Year / 60 वर्ष

5- हाल ही में श्रीलंका सेना के नये कमांडर कौन बने हैं ?
Recently who become the new commander of Sri Lanka Army ?
Ans — Lt. Gen. Shavendra Silva / ले.ज. शैवेद्र सिल्‍वा

6- भारत का पहला CICET किस राज्‍य में स्‍थापित किया जायेगा ?
In which state will India’s first CICET be established ?
Ans — Gujarat / गुजरात

7- दुनिया का सबसे बडा SO2 उत्‍सर्जक देश कौन बना ?
Who become the world’s largest SO2 emitting country ?
Ans — India / भारत

8- आइडिया-वोडाफोन का नया प्रबंधक निदेशक किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the new Managing Director of Idea-Vodafone ?
Ans — Ravindra Takkar / रविंद्र टक्‍कर

9- Paytm ने किसे अपने अध्‍यक्ष पद पर नियुक्‍त किया हैं ?
Who appointed Paytm as its Chairman ?
Ans — Madhur Deora / मधुर देवडा

10- विश्‍व युवा शतरंज चैंपियनशिप 2019 कहां आयोजित किया जायेगा ?
Where will the World Youth Chess Championship 2019 be held ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment