Current Affairs 21 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
21 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत के किस पूर्व प्रधानमंत्री की जयंती पर सदभावना दिवस मनाया जाता है ?
On which birth anniversary of which former Prime Minister of India is Harmony Day celebrated ?
Ans — Rajiv Gandhi / राजीव गांधी

2- संसद के स्‍पीकरों के 5वे विश्‍व सम्‍मेलन में भारत का प्रतिनिधित्‍व किसने किया ?
Who represented India in the 5th World Conference of Speakers of Parliament ?
Ans — Om Birla / ओम बिरला

3- हाल ही में किस बैंक ने Loan Against Securities नामक विशेष सुविधा शुरू की ?
Which bank recently launched a special facility called Loan Against Securities ?
Ans — YES Bank

4- वार्षिक स्‍वच्‍छ सर्वेक्षण 2020 की रिपोर्ट के अनुसार भारत का सबसे स्‍वच्‍छ शहर कौन सा है ?
Which is the cleanest city in India as per annual clean survey 2020 report ?
Ans — Indore / इंदौर

5- केंद्र सरकार ने सरकारी नौ‍करियों के लिये सिर्फ एक परीक्षा देने के लिये किसका गठन किया ?
Who was formed by the central government to give only one exam for government jobs ?
Ans — National Recruitment Agency / राष्‍ट्रीय भर्ती एजेंसी

6- डिजिटल क्‍वालिटी ऑफ लाइफ इंडेक्‍स 2020 के अनुसार भारत इंटरनेट गुणवत्‍ता मामले में किस स्‍थान पर है ?
According to the Digital Quality of Life Index 2020, India ranks at the top in terms of Internet quality ?
Ans — 79th / 79 वें

7- 74वें स्‍वतंत्रता दिवस पर भारतीय डाक ने यूनेस्‍को के किस विश्‍व धरोहर स्‍थल पर डाक टिकट जारी किया ?
On which UNESCO World Heritage Site did India Post issue a stamp on 74th Independence Day ?
Ans — Historical City of Ahmedabad / अहमदाबाद का ऐतिहासिक शहर

8- भारतीय उर्वरक संध (दक्षिण क्षेत्र) के नये अध्‍यक्ष और प्रबंध निदेशक कौन बने है ?
Who became the new Chairman and Managing Director of Fertilizer Association of India (South Zone ) ?
Ans — Kishor Rungta / किशोर रूंगटा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment