Current Affairs 20 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 20 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1-किस राज्‍य सरकार ने मुख्‍यमंत्री महिला उत्‍कर्ष योजना शुरू की ?
Which state government started Mukhyamantri Mahila Utkarsh Yojana ?
Ans — Gujarat / गुजरात

2- हाल ही में ब्रिक्‍स देशो के राष्‍ट्रीय सुरक्षा सलाहकारों की कौन सी बैठक आयोजित की गई ?
Which meeting of the National Security Advisory of BRICS countries was held recently ?
Ans — 10th / 10 वीं

3- हाल ही में राज्‍यसभा में कौन सा विधेयक पारित किया गया ?
Which bill was recently passed in Rajya Sabha ?
Ans — Homeopathy Central Council Bill 2020 & Central Council of Indian Medicine (Amendment) Bill 2020 / होम्‍योपैथी केंद्रीय परिषद (संशोधन) विधेयक 2020 और भारतीय चिकित्‍सा केंद्रीय परिषद (संशोधन) विधेयक 2020

4- केंद्र सरकार ने रक्षा क्षेत्र में FDI की सीमा बढाकर कितना किया ?
How much did the central government increase the FDI limit in the defense sector ?
Ans — 74 %

5- हाल ही में अमेरिका ने किस चाइनीज ऐप्‍प पर बैन लगाया ?
Which Chinese app was banned by America recently ?
Ans — Wechat & TikTok / वीचैट और टिकटोक

6- हाल ही में किस बैंक ने ग्राहक सेवाओं का विस्‍तार करने के लिये i-lead 2.0 लांच किया ?
Which bank recently launched i-lead 2.0 to expand customer services ?
Ans — Canara Bank / कैनरा बैंक

7- UN की SDG के 2020 क्‍लास ऑफ 17 यंग लीडर्स की सूची में किस भारतीय युवा को शामिल किया गया ?
Which Indian youth was included in the list of UN’s SDG’s 2020 Class of 17 Young Leaders ?
Ans — Udit Singhal / उदित सिंघल

8- किस देश ने रानी एलिजाबेथ द्वितीय को मेानार्क पद से हटाने की घोषणा की है ?
Which country announced the removal of Queen Elizabeth II from the post of Monarch ?
Ans — Barbados / बारबाडोस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment