Current Affairs 20 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 20 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- युरोपीय सेंट्रल बैंक का नया प्रमुख किसे बनाया गया है ?
Who was appointed the new head of the European Central Bank ?
Ans — Christine Lagarde / क्रिस्‍टीन लेगार्ड

2- भारत का नया मुख्‍य न्‍यायाधीश किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed the new Chief Justice of India ?
Ans — Sharad Arvind Bobde / शरद अ‍रविंद बोबडे

3- 12वें परमाणु उर्जा कॉन्‍क्‍लेव 2019 का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the 11th Atomic Energy Conclave 2019 ?
Ans — Dr. Jitendra singh / डॉ जितेंद्र सिंह

4- NSG का नया महानिदेशक किसे बनाया गया है ?
Who was made the new Director General of NSG ?
Ans — Anoop Kumar Singh / अनूप कुमार सिंह

5- वर्ष 2022 में होने वाली 91वीं इंटरपोल की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?
Which country will host the 91st interpol General Assembly to be held in 2022 ?
Ans — India / भारत

6- 11 स्‍क्रीन वाला देश का पहला मल्‍टीप्‍लेक्‍स सिनेमाघर कहॉ खुला है ?
Where did the country’s first multiplex cinema hall with 11 screens open ?
Ans — Mumbai / मुंबई

7- माइंड मास्‍टर : Winning lessons from a champion life नामक किताब किसने लिखी है ?
Who wrote a book titled “Mind Master: winning lessons from a champion life” ?
Ans — Viswanathan Anand / विश्‍वनाथन आनंद

8- हाल ही में 9 लाख करोड मार्केट कैंप वाली देश की पहली कंपनी कौन बनी है ?
Who became the first company in the country with a market cap of 9 lakh crores ?
Ans — Reliance Industries / रिलांयस इंडस्‍ट्रीज

9- एक टेस्‍ट सीरीज में सबसे ज्‍यादा छक्‍के लगाने वाले विश्‍व के पहले बल्‍लेबाज कौन बने है ?
Who became the first batsman in the world to hit the most sixes in a Test Series ?
Ans — Rohit Sharma / रोहित शर्मा

10- अंतरिक्ष में चहल कदमी करने वाली पहली महिला टीम कौन बनी ?
Who became the first women team to walk in space ?
Ans — Christina Koch and Jessica Mir / क्रिस्‍टीना कोच और जेसिका मीर

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment