Current Affairs 20 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 20 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में विश्‍व शौचालय दिवस कब मनाया गया ?
When was World Toilet Day recently celebrated ?
Ans — 19 November / 19 नवम्‍बर

2 – ISRO ने 25 नवंबर 2019 को कौन सी सैटेलाइट लांच करेगा ?
Which satellite will ISRO launch on 25 November 2019 ?
Ans — Cartosat-3 / कार्टोसेट

3- चौथा इंटरनेशनल चेरी ब्‍लॉसम महोत्‍सव कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the fourth International Cherry Blossom Festival begin ?
Ans — Meghalaya / मंघालय

4- टायफाइड से निपटने वाली टीके की खोज करने वाला पहला देश कौन बना ?
Who became the first country to find a vaccine to deal with typhoid ?
Ans — Pakistan / पाकिस्‍तान

5- किस बैंक ने विजयनगर चैंनल प्रणाली के लिये 91 मिलियन डॉलर का ऋण देने की घोषणा की है ?
Which bank announced a loan of $91 million for the vijayanagar channel system ?
Ans — Asian development bank / एशियाई विकास बैंक

6- हाल ही में दार्जिलिंग की कौन सी चाय को जीआई टैग प्रदान किया गया ?
Which darjeeling tea was recently given the GI tag ?
Ans — Green Tea & White Tea / ग्रीन टी और व्‍हाइट टी

7- किसके द्वारा पूर्व मुख्‍य चुनाव आयुक्‍त T N शेषन की स्‍मृति में एक शिक्षा पीठ की स्‍थापना की जायेगी ?
By whom will an education bench be established in memory of former Chief Election Commissioner TN Seshan ?
Ans — Election Commission / चुनाव आयोग

8- किस राज्‍य सरकार ने विदेशी सहयोग नामक एक नया विभाग स्‍थापित करने की घोषणा की है?
Which state government announced the established of a new department called Foreign cooperation ?
Ans — Hariyana / हरियाणा

9- किस राज्‍य सरकार ने SAANS अभियान शुरू किया ?
Which state government started the SAANS campaign ?
Ans — Gujarat / गुजरात

10- नेशनल पोट्रेट गैलरी में किस भारतीय को शामिल किया गया ?
Which indian was included in the national portrait gallery ?
Ans — Indra Nooyi / इंद्रा नूई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment