Current Affairs 20 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 20 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय संग्रहालय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Museum Day celebrated ?A
Ans — 18 May / 18 मई

2- हाल ही में किस राज्‍य ने Medicine From the sky परियोजना का पायलट परीक्षण किया ?
Which state recently conducted a pilot test of the Medicine from the Sky Project ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

3- ब्‍लैंक फंगस (काला कवक) को महामारी घोषित करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to declare black fungus epidemic?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

4- हाल ही में किसने SBRIS Geo-5 मिसाईल वार्निंग सैटेलाइट लांच किया ?
Who recently launched SBRIS Geo-5 Missile Warning Satellite ?
Ans — United Launch Alliance / यूनाइटेड लांच एलायंस

5- हाल ही में माली के दुबारा प्रधानमंत्री कोन बने ?
Who recently became the Prime Minister of Mali Again ?
Ans — Mocter Owne / मोक्‍टर ओउने

6- हाल ही में ईरान ने अपने सबसे शक्तिशाली कम्‍प्‍यूटर का क्‍या नाम रखा ?
Recently Iran named its most powerful computer ?
Ans — Semurg / सीमुर्ग

7- भारत का पहला कृषि निर्यात सुविधा केंद्र कहॉ खोला गया ?
Where was India’s first agricultural export facilitation center opened ?
Ans — Pune / पुने

8- हाल ही में तिब्‍बती निर्वासित सरकार के नये अध्‍यक्ष कौन निर्वाचित किये गये ?
Recently who was elected the new president of the Tibetan exile government ?
Ans — Pempa Tsering / पेम्‍पा त्‍सेरिंग

9- भारत की सबसे बडी अंतर्राष्‍ट्रीय पनडुब्‍बी केवल प्रणाली का निर्माण कौन कर रहा है ?
Who is building India’s largest international submarine cable system ?
Ans — Reliance Jio / रिलायंस जियो

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment