Current Affairs 20 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  20 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने चरण पादुका अभियान शुरू किया ?
Which state government started the Charan Paduka campaign ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

2- हाल ही मेें विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य संगठन सभा का कौन सा सत्र आयोजित हुआ ?
Which session of the World Health Assembly was held recently ?
Ans — 73rd / 73 वां

3- हाल ही में किस सरकारी बैंक ने गोल्‍ड लोन की सुविधा शुरू की ?
Which government bank recently launched gold loan facility ?
Ans — Canara Bank / कैनरा बैंक

4- हाल ही में भारतीय नौसेना में किस नाम से 7वां LCU युद्धपोत कमीशन किया गया ?
By what name was the 7th LCU warship commissioned in the Indian Navy recently ?
Ans — INLCU L57

5- हाल ही में किसने प्रवासी श्रमिकों को समर्पित विशेष डाक कवर जारी किया ?
Recently who released special postal cover dedicated to migrant workers ?
Ans — Indian Post / भारतीय डाक

6- वीडियों के जरिये KYC स्‍वीकार करने वाला देश का पहला बैंक कौन बना ?
Who became the first bank in the country to accept KYC through video ?
Ans — Kotak Mahindra bank / कोटक महिंद्रा बैंक

7- कोविड-19 लॉकडाउन के बाद शुरू होने वाला दुनिया का पहला खेल इवेंट कौन बना ?
Who became the first sports event in the world to begin after the COVID-19 lockdown ?
Ans — Bundesliha Football League

8- वाल्‍ट डिजनी के शीर्ष स्‍ट्रीमिंग अधिकारी केविन मेयर किस कंपनी के नये CEO बने ?
Walt Disney’s top streaming officer Kevin Mayer became the new CEo of which company ?
Ans — TikTok

9- हाल ही में NAREDCO के नये महानिदेशक कौन बनाये गये ?
Who was recently appointed as the new Director General of NAREDCO ?
Ans — Rajesh Goyal / राजेश गोयल

10 – CySeck ने सायबर सुरक्षा स्‍टार्टअप के लिये कौन सा कार्यक्रम शुरू किया ?
Which program did CySeck start for cyber security startup ?
Ans — HACK

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment