Current Affairs 20 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 20 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- हाल ही में DRDO ने कहॉ से के-4 बैलिस्टिक मिसाइल का परीक्षण किया ?
Where did DRDO test the K-4 ballistic missile recently ?
Ans — In the Bay of Bengal / बंगाल की खाडी में

2- केंद्र सरकार द्वारा जारी जल भंडारण क्षमता में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state tops the water storage capacity released by the central government ?
Ans — Gujarat / गुजरात

3- वर्ष 2020 में 19वीं SCO प्रमुखों की बैठक की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the 19th SCO Heads Meeting in the year 2020 ?
Ans — India / भारत

4- गणतंत्र दिवस परेड में पहली बार महिला परेड सहायक कौन बनेगी ?
Who will be the first woman parade assistant in the Republic Day Parade ?
Ans — Captain Tania Shergill / कैप्‍टन तानिया शेरगिल 

5- हाल ही में हुए रोम रैंकिंग सीरीज में किस भारतीय पहलवान ने गोल्‍ड मेडल जीता ?
Which Indian wrestler won the GOLD medal in the recently Rome ranking series ?
Ans — Ravi Dahiya , Bajrang Punia & Vinesh Phogat / रवि दहिया, बजरंग पुनिया, और दिनेश फोगाट

6- किस केंद्रीय मंत्री ने अपना यूरिया सोना उगले नाम ब्रांड और लोगो लांच किया ?
Which Union Minister launched the brand and logo named Apna Urea Sona Ugale ?
Ans — DV Sadanand Gowda / डी वी सदानंद गौडा

7- किस दक्षिण अफ्रीकी खिलाडी ने क्रिकेट के सभी फार्मेट से संन्‍यास की घोषणा की ?
Which South African player announced his retirement from all formats of cricket ?
Ans — JP Duminy / जेपी डुमिनी

8- हाल ही मेें किसे 2018 के लिये लता मंगेशकर पुरस्‍कार दिया गया ?
Who was recently given the Lata Mangeshkar Award for 2018 ?
Ans — Kuldeep Singh / कुलदीप सिंह

9- हाल ही में किस ऑर्डर ऑफ ऑस्‍ट्रेलिया पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded the Order of Australia award ?
Ans — Kiran Mazumdar Shaw / किरण मजूमदार शा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment