Current Affairs 20 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 20 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- गृहमंत्री अमित शाह द्वारा भारत वंदना पार्क का शिलान्‍यास कहां किया गया है ?
Where has the foundation stone of Bharat Vandana Park been laid by Home Minister Amit Shah ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

2- डीआडीओ ने कहां पर पिनाका मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Where did the Pinaka missile successfully test in DRDO ?
Ans — Chandipur, Odisha / चांदीपुर ओडिशा

3- गोवा मुक्ति दिवस कब मनाया जाता है ?
When is Goa Liberation Day Celebrated ?
Ans — 19 November / 19 नवम्‍बर

4- कौन सी बैंक 100 बिलियन डॉलर बाजार पूंजी का आकडा पार करने वाली तीसरी कंपनी बन गई है ?
Which bank has become the third company to cross the $100 Billion market capital ?
Ans — HDFC Bank / एचडीएफसी बैंक

5- किस शहर की नगरपालिका ने देश में पहला अपशिष्‍ट पोर्टल शुरू किया है ?
Which city municipality launched first waste transaction portal in the country ?
Ans — Chennai / चेन्‍नई

6- हाल ही मे अंतर्राष्‍ट्रीय संघ द्वारा खोजे गये तारे का नाम क्‍या रखा गया है ?
What is the name of the star recently discovered by the International Astronomical Union ?
Ans — Shahjha / शाहजहां

7- किस राज्‍य की सरकार ने सभी घरों में सुरक्षित पेयजल के लिये जलसार्थी कार्यक्रम लांच किया है ?
Which state government has launched JalSaathi program for safe drinking water in all households ?
Ans — Odisha / ओडिशा

8- किस पूर्वोत्तर राज्‍य में पहला विशेष आर्थिक क्षेत्र बनाया जायेगा ?
Which north eastern state will be built the first Special Economic Zone ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

9- प्रधानमंत्री की पुस्‍तक एग्‍जाम वारियर्स के किस संस्‍करण का विमोचन किया गया है ?
Which edition of the Prime Minister’s book Exam Warriors has been released ?
Ans — Braille Version / ब्रेल संस्‍करण

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment