Current Affairs 20 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 20 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 20 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 20 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य में चित्रा जीन LAMP-N नामक डायग्रोस्टिक किट लांच किया गया ?
In which state a diagnostic kit named Chitra Jean LAMP-N was launched ?
Ans — Kerala / केरल

2- मानव संसाधन विकास मंत्रालय ने किस एप्‍प से वीडियों कालिंग को असुरक्षित बताया ?
With which app did the Ministry of Human Resource Development declare video calling unsafe ?
Ans — Zoom

3- किस राज्‍य सरकार ने कोविड-मदर नामक हेल्‍पलाइन शुरू किया ?
Which state government started a helpline called Covid-Help ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

4- किस राज्‍य सरकान ने ई-लर्निंग के लिये SMILE परियोजना शुरू की ?
Which state government started the SMILE project for e-learning ?
Ans —  Rajssthan / राजस्‍थान

5- श‍टलिंग टू द टॉप : द स्‍टोरी ऑफ पी वी सिंधु नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Shuttling to the Top : The Story of PV Sindhu ?
Ans — Krishnaswamy V / कृष्‍णास्‍वामी वी

6- हाल ही में छत्‍तीसगढ के मुख्‍यमंत्री ने किस नाम से ऑनलाइन डिलेवरी वेबसाइट लांच की ?
Recently by which name did the Chief Minster of Chhattisgarh Launch online delivery website ?
Ans — cghaat.in

7- गार्टनर की सर्वे 2019 के अनुसार कौन सा देश डिजिटल तकनीकों का उपयोग करके नये कौशल सीखने में शीर्ष पर है ?
According to Gartner’s survey 2019, which country is at the top in learning new skills using digital technologies ?
Ans — India / भारत

8- हाल ही मे किसने मापुसा अर्बन को-आपरेटिव बैंक का लाइसेंस रदद किया ?
Recently who canceled the license of Mapusa Urban Co-operative Bank ?
Ans — Reserve Bank of India / भारतीय रिजर्व बैंक

9- किस खिलाडी को CricKingdom का ब्रांड एम्‍बेसडर बनाया गया ?
Which player was named the brand ambassador of CricKingdom ?
Ans — Rohit Sharma / रोहित शर्मा

10- हाल ही मे किसे अमेरिकी व्‍हाइट हाउस कोरोना वायरस डेमोक्रेटिक काउंसिल में नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed to the US White House Corona Virus Democratic Council ?
Ans — Ro Khanna / रो खन्‍ना

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment