Current Affairs 2 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 2 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस बैंक ने Doing Business report पर रोक लगा दी है ?
Which bank recently banned the Doing Business Report ?
Ans — World Bank / विश्‍व बैंक

2- हाल ही में किस देश ने भारत को कोविड-19 से निपटने के लिये 3500 करोड रूपये का ODA ऋण दिया ?
Which country recently gave India an ODA loan of rupees 3500 crore to deal with Covid-19 ?
Ans — Japan / जापान

3- बेल्जियम ग्रैंड प्रिक्‍स 2020 फॉर्मूला वन रेस किसने जीती ?
Who won the Belgium Grand Prix 2020 Formula One Race ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

4- हाल ही में किसने विश्‍व का सबसे बडा सोलर ट्री विकसित किया ?
Recently who developed the world’s largest solar tree ?
Ans — CSIR & CMERI

5- हाल ही में भारत ने रूस में होने वाले किस सैन्‍याभ्‍यास में हिस्‍सा लेने से इनकार कर दिया ?
Recently India refused to participate in which exercises in Russia ?
Ans — KavKaz 2020

6- हाल ही में भारतीय रेलवे ने कोविड-19 रोगियों को भोजन और दवा पहुंचाने के लिये कौन सा रोबोट लांच किया ?
Recently Indian Railways launched which robot to deliver food and medicine to Covid-19 patients ?
Ans — MEDBOT

7- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने किस महीने की पोषण माह के रूप में मनाने की घोषणा की ?
Which month was announced by Prime Minister Narendra Modi to be celebrated as Nutrition Month ?
Ans — September 2020 / सितम्‍बर 2020

8- राबोबैंक की वैश्विक सूची में टॉप 20 में जगह बनाने वाली पहली भारतीय डेयरी कौन बनी ?
Who became the first Indian Dairy to make the top 20 in Robobank’s global list ?
Ans — Amul

9- दुनिया की सबसे अमीर महिला कौन बनी ?
Who became the richest woman in the world ?
Ans — McKenzie Scott L’Oreal / मैकंजी स्‍कॉट लोरियल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment