Current Affairs 2 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 2 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश ने सफेद सागर के सबसे आधुनिक बैलिस्टिक मिसाइल का परीक्षण किया है ?
Which country tested the most modern ballistic missile from the White Sea ?
Ans — Russia / रूस

2- किस राज्‍य के राज्‍यपाल ने आयुर्वेद शिखर सम्‍मेलन का उदघाटन किया ?
Which state’s governor inaugurated the Ayurveda summit ?
Ans — Kerala / केरला

3- 35वां आसियान शिखर सम्‍मेलन कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the 35th ASEAN Summit begin ?
Ans — Bangkok / बैंकॉक

4- दुनिया का पहला ब्‍लॉकचेन आ‍धारित कार्बन ट्रेडिंग एक्‍सचेंज कहॉ लांच किया गया ?
Where was the world’s first blockchain based carbon trading exchange launched ?
Ans — Singapore / सिंगापुर

5- 1 नवम्‍बर 2019 को भारत-बांग्‍लादेश मैत्री वार्ता का कौन सा संस्‍करण बांग्‍लादेश के कॉक्‍स बाजार में आयोजित हुआ ?
Which version of the India-Bagladesh Friendship Dialogue was held i Bangladesh’s Cox’s Bazar on 1 November 2019 ?
Ans — 9th / नौवा

6- जापान में आयोजित ओलंपिक टेस्‍ट इवेंट में किस भारतीय ने मुक्‍केबाजी में गोल्‍ड मेडल जीता ?
Which indians won the gold medal in boxing at the Olympic Test Event held in japan ?
Ans — Shiva Thapa & Pooja Rani / शिवा थापा और पूजा रानी

7- फीफा की नई रैंकिंग में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of india in the new FIFA ?
Ans — 106th

8- हाल ही में विद्युत मंत्रालय के नये सचिव कौन बनाये गये ?
Recently who was appointed the new secretary of the Ministry of Power ?
Ans — Sanjiv Nandan Sahay / संजीव नंदन सहाय

9- IOC ने ओलंपिक 2020 के लिये किस भारतीय खिलाडी को राजदूत समूह में शामिल किया ?
Which indian player was included in the Ambassador Group for the Olympics 2020 by the IOC ?
Ans — Mary Com / मैरी कॉम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment