Current Affairs 2 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 2 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में क्‍वाड देशों के बीच मालाबार अभ्‍यास का आयोजन कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the Malabar exercise between quad countries start recently ?
Ans — Bay of Bengal / बंगाल की खाडी

2- हाल ही में किस राज्‍य ने 31 दिसम्‍बर तक वाहन कर पर 100% की छूट दी ?
Which state recently gave 100% exemption on vehicle tax till 31 December ?
Ans — Punjab / पंजाब

3- हाल ही में किसने 200 KM पैदल यात्रा वाले फिट इंडिया वॉकथॉन का उदघाटन किया ?
Who recently inaugurated the 200 KM hiking Fit India Walkathon ?
Ans — Kiran Rijiju / किरण रिजिजु

4- भारत का पहला टायर पार्क कहॉ स्‍थापित किया जायेगा ?
Where will India’s first tire park be set up ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

5- लोक सेवा आयोग के आवेदन में ट्रांसजेंडर्स को शामिल करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to include transgenders in Public Service Commission applications ?
Ans — Assam / असम

6- दुनिया भर के केंद्रीय बैंको द्वारा बेचे जा रहे Gold में शीर्ष देश कौन बना ?
Who became the top country in Gold Sold by central banks around the world ?
Ans — Uzbekistan / उज्‍बेकिस्‍तान

7- भारतीय मूल के दीपा मेहता की फिल्‍म फनी बॉय किस देश से ऑस्‍कर अवार्ड 2021 के लिये नामित की गई ?
Indian-origin Deepa Mehta’s film Funny Boy from which country was nominated for the Oscar Award 2021 ?
Ans — Canada / कनाडा

8- T-20 में 1000 छक्‍के लगाने वाले पहले बल्‍लेबाज कौन बने ?
Who became the first batsman to hit 1000 sixes in T-20 ?
Ans — Chrish Gail / क्रिस गेल

9- राष्‍ट्रीय कौशल विकास निगम ने 1 लाख महिलाओं को प्रशिक्षित करने के लिये किससे समझौता किया ?
With whom did the National Skill Development Corporation tie up to trained 1 lakh women ?
Ans — Microsoft / माइक्रोसाफ्ट

10- एयर इंडिया की पहली महिला पायलट को एलायंस एयर का CEO बनाया गया इनका नाम क्‍या है ?
What is the name of the first women pilot of Air India who was made the CEO of Alliance Air ?
Ans — Harpreet Singh / हरप्रीत सिंह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment