Current Affairs 2 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-         2 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- प्रत्‍येक वर्ष अंतर्राष्‍ट्रीय श्रमिक दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Workers Day Celebrated ?
Ans — 1 May / 1 मई

2- हाल ही में कहॉ के काले चावल को जीआई टैग प्रदान किया गया ?
Where did black rice get the GI tag recently ?
Ans — Manipur / मणिपुर

3- मनरेगा के तहत सबसे ज्‍यादा रोजगार देने वाला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the most employable state under MNREGA ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

4- कौन सा कार्यक्रम दुनिया में सबसे ज्‍यादा देखा जाने वाला कार्यक्रम बना है ?
Which events became the most watched program in the world ?
Ans — Ramayana / रामायण

5- हाल ही में किस बैंक ने विकास अभय ऋण योजना शुरू की ?
Which bank recently launched the Vikas Abhay loan scheme ?
Ans — Karnataka Development Rural Bank / कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक

6- गूगल पे इंडिया का नया सलाहकार किसे बनाया गया ?
Who was made the new consultant of Google Pay India ?
Ans — Shikha Sharma / शिखा शर्मा

7- वर्ष 2020 का निक्‍केई एशिया पुरस्‍कार किसे दिया जायेगा ?
Who will be given the Nikkei Asia Award for the Year 2020 ?
Ans — Pro T Pradeep / प्रो टी प्रदीप

8- हाल ही में थंगजाम धबाली को किस देश ने आर्डर ऑफ राइजिंग सन से सम्‍मानित किया ?
Recently, which country was awarded the Order of Rising Sun by Dr. Thangjam Dhabali ?
Ans — Japan / जापान

9- हाल ही में किसे USA की राष्‍ट्रीय क्रिकेट टीम का कोच बनाया गया ?
Who was recently appointed the coach of USA’s national cricket team ?
Ans — J. Arun Kumar / जे अरूण कुमार

10- हाल ही में भारतीय फुटबाल के किस पूर्व कप्‍तान का निधन हो गया ?
Which former captain of Indian football has passed away recently?
Ans — Chunni Goshwami / चुन्‍नी गोस्‍वामी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment