Current Affairs 2 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 2 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस उच्‍च न्‍यायालय ने स्‍कूलों और कालेजों में सभी प्रकार के हडतालां पर प्रतिबंध लगाया ?
Which High Court banned all types of strikes in schools and colleges ?
Ans — Kerala High Court / केरल हाईकोट

2- किस संस्‍‍था के प्रमुख अजय त्‍यागी को 6 महीनों के विस्‍तार मिला ?
Ajay tyagi, the head of which organizations, got extension for 6 months ?
Ans — SEBI

3- भारत में सबसे ज्‍यादा डिजिटल लेनदेन करने वाला शहर कौन बना ?
Who became the largest digital transaction city in India ?
Ans — Bangalore / बैगलुरू

4- विश्‍व नागरिक रक्षा दिवस कब मनाया गया ?
When was World Civil Defense Day celebrated ?
Ans — 1 March / ़1 मार्च

5- उत्तर प्रदेश सरकार ने ख्‍याजा मोइनदीन चिल्‍ली उर्दू, अरबी-फारसी विश्‍वविद्यालय का नाम बदलकर क्‍या रखा ?
What did the Uttar Pradesh government change the name of Khwaja Moinuddin Chishti Urdu, Arabic-Persian University ?
Ans — Khwaja Muinuddin Chishti Language University / ख्‍वाजा मुइनुदीन चिश्‍ती भाषा विश्‍वविद्यालय

6- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री को डॉ श्‍यामा प्रसाद मुखर्जी पुरस्‍कार 2020 से सम्‍मानित किया गया?
Which state’s Chief Minister was honored with Dr. Syana Prasad Mukherjee Award 2020 ?
Ans– Assam / असम

7- हाल ही में कब शुन्‍य भेदभाव दिवस मनाया गया ?
When was the zero discrimination day celebrated recently ?
Ans — 1 March / 1 मार्च

8- किस राज्‍य सरकार ने 1 मई 2020 तक राज्‍य को सिंगल-यूज प्‍लास्टिक मुक्‍त बनाने का लक्ष्‍य रखा है ?
Which state government aimed to make the state singel-use plastic free by 1 May 2020 ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

9- हाल ही में किस स्‍वतंत्रता सेनानी और वैदिक विद्धान का निधन हो गया ?
Which freedom fighter and Vedic scholar died recently ?
Ans — Pt. Sudhakar Chaturvedi / पं. सुधाकर चतुर्वेदी 

10- किस टेनिस खिलाडी ने दुबई ओपन चैंपियनशिप 2020 जीती ?
Which tennis player won the Dubai Open Championship 2020 ?
Ans — Novak Djokovik / नोवाक जोकोविच

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment