Current Affairs 2 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 2 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
2 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- संयुक्‍त राष्‍ट्र द्वारा विश्‍व दुग्‍ध दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Milk Day celebrated by the United Nations ?
Ans — 1 June / 1 जून

2- हाल ही में हुए एशियाई मुक्‍केबाजी चैंपियनशिप मे गोल्‍ड मैडल किसने जीता ?
Who won the gold medal in the recently held Asian Boxing Championship ?
Ans — Sanjeet / संजीत

3- हाल ही में कहॉ पर सक्षम(SACSM) नामक छात्रवृति योजना लांच की गई ?
Where was the scholarship scheme Saksham (SACSM) launched recently ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

4- हाल ही में किस संगठन ने स्‍टीडफायर डिफेंडर 2021 वॉर गेम्‍स नामक अभ्‍यास शुरू किया  ?
Which organization has recently started exercise named Steadfire Derender 2021 War Games ?
Ans — NATO

5- प्रसिद्ध वकील रामजेठमलानी के बेटे महेश जेठलमानी को किस पद पर नियुक्‍त किया गया ?
Mahesh Jethmalani, son of renowned lawyer Ramjethmalani, was appointed to which post ?
Ans — Member of Rajya Sabha / राज्‍यसभा का सदस्‍य

6- कौन सी कंपनी MedLife का अधिग्रहण कर भारत की सबसे बडी ऑनलाइन फार्मेसी कंपनी बनी ?
Which company acquired MedLife to become India’s largest online pharmacy company ?
Ans — Pharmeasy

7- तंबाकू नियंत्रण के प्रयासों के लिये WHO ने किस केंद्रीय मंत्री को सम्‍मानित किया ?
Which union minister was honored by WHO for its efforts to control tobacco ?
Ans — Dr. Harsh Vardhan / डॉ हर्षवर्धन

8- भारत उद्योग परिसंध का नया अध्‍यक्ष किसे बनाया गया ?
Who has been appointed as the new President of Confederation of Indian Industry ( CII ) ?
Ans — RV Raveendran / टी वी रवीन्‍द्रन

9- हाल ही में किसने Srar Gazing : The Players in My Life नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who Wrote the book Star Gazing : The Players In My Life recently ?
Ans — Ravi Shastri / रवि शास्‍त्री

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment