Current Affairs 2 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  2 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- एक लाख बिस्‍तर तैयार करने वाला पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state to produce one lakh beds ?
Ans — Uttarpradesh / उत्‍तर प्रदेश

2- किस देश के विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य संगठन ने अपने सभी संबंधों को समाप्‍त करने की घोषणा की है ?
Which country announced the end of all its relations with the World Health Organization ?
Ans — America / अमेरिका

3- हाल ही में FSSAI के नये सीईओें कौन बनाये गये है ?
Who was recently appointed as the new CEO of FSSAI ?
Ans — Arun Singhal / अरूण सिंघल

4- विश्‍व के सबसे ज्‍यादा कमाई करने वाले एथलीट कौन बने है ?
Who became the world’s highest grossing athlete ?
Ans — Roger Federer / रोजर फेडरर

5- हाल ही मेें केद्रीय मंत्री रविशंकर प्रसाद ने कौन सा आर्टिफिशियल इं‍टेलिजेंस पोर्टल लांच किया है ?
Which Artificial Intelligence portal was recently launched by Union Minister Ravi Shankar Prasad ?
Ans — www.ai.gov.in

6- कैरेट इंडिया की नई मुख्‍य कार्यकारी अधिकारी कौन बनी है ?
Who became the new CEO of Carat India ?
Ans — Anita Kotwani / अनिता कोटवानी

7- प्रधानमंत्री मोदी ने किस नाम से एक योग प्रतियोगिता शुरू की ?
In what name did Prime Minister Modi Start a yoga competition ?
Ans — My Life My Yoga

8- विश्‍व दुग्‍ध दिवस कब मनाया जा‍ता है ?
When is World Milk Day celebrated ?
Ans — 1 June / 1 जून

9- किस राज्‍य सरकार ने विशेष आ‍जीविका हस्‍तक्षेप योजना को मंजूरी दी है ?
Which state government approved the Special Livelihood Intervention Scheme ?
Ans — Odisha / ओडिशा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment