Current Affairs 2 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 2 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 1 जुलाई 2020 को कौन सा दिवस मनाया गया ?
Which day was celebrated on 1 July 2020 ?
Ans — National Doctor’s Day, National Postal Employees Day & National Chartered Accountant’s Day / राष्‍ट्रीय चिकित्‍सक दिवस, राष्‍ट्रीय डाक कर्मचारी दिवस और राष्‍ट्रीय चार्टर्ड अकाउंटेट दिवस

2- हाल ही मे किसे आइसलैंड के दुबारा राष्‍ट्रपति कौन बनाये गये है ?
Who was recently re-elected as the President of Iceland ?
Ans — Gudni Johanshan / गुडनी जोहनशन

3- हाल ही में उत्‍तरप्रदेश ने बुंदेलखंड के लिये कौन सी योजना शुरू की हे ?
Recently which scheme was launched by UttarPradesh for Bundelkhand ?
Ans — Har Ghar Water Scheme / हर घर जल योजना

4- भारत का पहला प्‍लाजमा बैंक कहॉ खोला जायेगा ?
Where will India’s first plasma bank be opened ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

5- विश्‍व बैंक ने STARS कार्यक्रम के लिये कितनी धनराशि की मंजूरी दी है ?
How much money was the World Bank approved for the STARS program ?
Ans — $500 Million / $500 मिलियन

6- 36वें आसियान शिखर सम्‍मेलन 2020 की मेजबानी किसने की ?
Who hosted the 36th ASEAN Summit 2020 ?
Ans — Vietnam / वियतनाम

7- हाल ही में किस राज्‍य ने कोविड वारियर क्‍लब की स्‍थापना की ?
Which state recently established the Covid Warrior Club ?
Ans — West Bengal / पश्‍चिम बंगाल

8- RBI के किस पूर्व गर्वनर को पहला पी सी महालनोबिस पुरस्‍कार दिया गया ?
Which former RBI Governor was awarded the first PC Mahalanobia Award ?
Ans — Chakravarthy Rangarajan / चक्रवर्ती रंगराजन

9- किस राज्‍य ने Skill Connect Forum पोर्टल लांच किया ?
Which state launched the Skill Connect Forum Portal ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

10- खेल मंत्री किरेन रिजिजू ने एथलीटों के लिये कौन सा एप्‍प लांच किया ?
Which app was launched by Sports Minister Kiren Rijiju for athletes ?
Ans — NADA App

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment