Current Affairs 2 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 2 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- महाराष्‍ट्र विधानसभा के अध्‍यक्ष कौन नियुक्‍त हुए है ?
Who was appointed the Speaker of Maharashtra Legislative Assembly ?
Ans — Nana Patole / नाना पटोले

2- हाल ही में अग्नि-3 मिसाइल का पहली बार रात्रि परीक्षण कहॉ से किया गया ?
Recently the Agni-3 missile was first night tested from where ?
Ans — APJ Abdul Kalam Island / अब्‍दुल कलाम द्वीप

3- 1 दिसम्‍बर 2019 को BSF ने अपना कौन सा स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which Foundation Day did BSF celebrate on 1 December ?
Ans — 55th / 55 वां

4- हाल ही में तीसरे खेलो इंडिया यूथ गेम्‍स का लोगो लांच किया गया, ये कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Recently the logo of the third Khelo India Youth Games was launched, where will it be held ?
Ans — Guwahati / गुवाहाटी

5- भारत की 24वां नियंत्रक महालेखाकार (CGA) किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the 24th Controller General of Accounts ?
Ans — Soma Roy Burman / सोमा रॉय बर्मन

6- विश्‍व एडस दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World AIDS Day celebrated ?
Ans — 1 December / 1 दिसम्‍बर

7- 1 दिसम्‍बर को नागालैंड ने अपना स्‍थापना दिवस मनाया, ये भारत का कौन सा राज्‍य बना था ?
Nagaland celebrated its foundation day on 1 December, which state of india did it became ?
Ans — 16th

8- हाल ही में किसे कंट्रोलर वॉरशिप प्रोडक्‍शन एंड एक्विजिशन बनाया गया ?
Who recently became Controller Warship Production and Acquisition ?
Ans — SR Sarma / एस आर सरमा

9- महाराष्‍ट्र विधानसभा में मुख्‍य विपक्ष का नेता किसे चुना गया है ?
Who was elected the leader of the main opposition in the Maharashtra Legislative Assembly ?
Ans — Devendra Fadnavis / देवेंद्र फडणवीस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment