Current Affairs 2 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 2 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-     2 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 2 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस दिन उत्‍कल दिवस मनाया गया ?
On which day Utkal Day was celebrated ?
Ans — 1 April / 1 अप्रैल

2- किस राज्‍य सरकार ने कोरोना वाच मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which state government launched the corona watch mobile app ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

3- हाल ही में सरकार ने RBI के किस डिप्‍टी गवर्नर का कार्यकाल बढाया ?
Recently which government extended the term of deputy governor of RBI ?
Ans — BP Kanungo / बी पी कानूनगों

4- केंद्र सरकार ने काविड-19 पर बपडेट देने के लिये किस नाम से टिवटर हैंडल शुरू किया ?
In what name did the central government start Twitter handle to update Kovid-19 ?
Ans — #IndiaFightCorona

5- कोविड-19 महामारी के चलते कौन सा ग्रैंडस्‍लैम रदद कर दिया गया ?
Which Grand Slam was canceled due to the Covid-19 epidemic ?
Ans — Wimbledon Open / विम्‍बलडन ओपन

6- राज्‍य में संक्रमित लोगों का पता लगाने के लिये किस राज्‍य ने एक्टिव केस फाइंडिग कैम्‍पेन शुरू किया ?
Which state started an active case finding campaign to locate infected people in the state ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

7- इंटरनेशनल ट्रांसजेंडर्स डे ऑफ विजिबिलिटी कब मनाया गया ?
When was international Transgenders day of Visibility celebrated ?
Ans — 31 March / 31 मार्च

8- किस राज्‍य सरकार ने कोविड-19 संक्रमण के चलते सरकारी कर्मचारियों के वेतन की कटौती न करने की घोषणा की ?
Which state government announced not to cut the salaries of government employees due to Covid-19 transition ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

9- किस संस्‍थान ने बडी जगहों को सैनिटायज करने के लिये ड्रोन तैयार किया ?
Which institution designed a drone to sanitize large places ?
Ans — IIT Guwahati / IIT गुवाहाटी

10- हाल ही में किस महान इतिहासकार का निधन हो गया ?
Which great historian died recently ?
Ans — Pro. Arjun Dev / प्रो. अर्जुन देव

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment