Current Affairs 19 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 19 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- DRDO ने किस स्‍वदेशी मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Which indigenous missile was successfully tested by DRDO ?
Ans — Ashtra / अस्‍त्र

2- दक्षिण एशिया के सबसे उंचे टावर का अनावरण कहॉ किया गया ?
Where was the tallest tower in South Asia unveiled ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

3- रेलवे बोर्ड के के किस अध्‍यक्ष को प्रतिष्ठित इंजीनियर पुरस्‍कार दिया गया ?
Which chairman of Railway Board was given the prestigious Engineer Award ?
Ans — VK Yadav / वी के यादव

4- दुनिया भर में सबसे अधिक प्रवासी किस देश के हैं ?
Which country has the largest number of migrants worldwide ?
Ans — India / भारत

5- कर्नाटक के मुख्‍यमंत्री ने हैदराबाद-कर्नाटक का नाम बदलकर क्‍या रखा ?
What did the Chief Minister of Karnataka change the name of Hyderabad-Karnataka region ?
Ans — Kalyan Karnataka / कल्‍याण कर्नाटक

6- 5वां अंतर्राष्‍ट्रीय रामायण महोत्‍सव कहॉ आयोजित किया गया ?
Where was the 5th International Ramayana Festival organized ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

7- उत्‍तराखंड के किसान पर आधारित किस डॉक्‍युमेंट्री फिल्‍म को आस्‍कर के लिये नामित किया गया ?
Which documentary film based on the former of Uttarakhand was nominated for Oscar ?
Ans — Moti Bagh / मोती बाग

8- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने दिक्षी जलविद्यंत परियोजना का उदघाटन किया ?
The Chief Minister of which state inaugurated the Dakshi hydroelectric project ?
Ans — Arunanchal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

9- भारत का दूसरा फूल महोत्‍सव का आयोजन कहॉ किया जायेगा ?
Where will the second flower festival of India be held ?
Ans — Ooty / उटी

10- हैवेल्‍स इंडिया का ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया गया ?
Who has become the brand ambassador of Havells India ?
Ans — Vicky Koushal / विक्‍की कौशल

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment