Current Affairs 19 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
19 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- आल इंडिया हैप्‍पीनैस रिपोर्ट 2020 में शीर्ष पर कौन सा राज्‍य है ?
Which state tops the All India Happiness Report 2020 ?
Ans — Mizoram / मिजोरम

2- IMD द्वारा जारी ग्‍लोबल रिपोर्ट सिटी इंडेक्‍स 2020 में शीर्ष पर कौन है ?
Who topped the Global Smart City Index 2020 released by IMD ?
Ans — Singapore / सिंगापुर

3- सतत विकास लक्ष्‍यों के लिये सावरेन बांड जारी करने वाला दुनिया का पहला देश कौन बना ?
Who became the first country in the world to issue Savern Bonds for Sustainable Development Goals ?
Ans — Mexico / मैक्सिकों

4- कौन सा दिवस 18 सितम्‍बर को मनाया जाता है ?
Which day is celebrated on 18 September ?
Ans — World Bamboo Day & World Water Monitoring Day / विश्‍व बांस दिवस और विश्‍व जल निगरानी दिवस

5- हाल ही में लोकसभा में कृषि क्षेत्र के लिये कौन सा विधेयक पारित किया गया ?
Recently, which bill was passed in the Lok Sabha for the agricultural sector ?
Ans — Agricultural Products Trade and Commerce ( Promotion and Facilitation ) Bill 2020 & The Farmers ( Empowerment and Empowerment ) Bill 2020 on Price Assurance and Agriculture  / कृषि उत्‍पाद व्‍यापार और वाणिज्‍य (संवर्धन और सुविधा ) 2020 और मूल्‍य आश्‍वासन और कृषि सेवाओं पर किसान (शसक्‍तीकरण और शसशिक्‍ति करण ) विधेयक 2020

6- नये संसद भवन के निर्माण के लिये कांन्‍ट्रैक्‍ट किसे प्राप्‍त हुआ ?
Who received the contract for the construction of the new parliament house ?
Ans — TATA / टाटा

7- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने स्‍वच्‍ठता कैफे का उदघाटन किया ?
Which state government inaugurated the Sanitation Cafe recently ?
Ans- – Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

8- केंद्रीय खाद्य प्रसंस्‍करण मंत्री का अतिरिक्‍त प्रभार किसे सौंपा गया ?
Who was given the additional charge of Union Food Processing Minister ?
Ans- – Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment