Current Affairs 19 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 19 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- कहॉ पर भारत और जापान के बीच वायुसैन्‍याभ्‍यास शुरू हुआ ?
Where did the air exercises begin between India and Japan ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

2- ओडिशा का पहला रोबोट सेफ रेस्‍तरां कहॉ खोला गया ?
Where was the first robot safe restaurant in Odisha opened ?
Ans — Bhubaneswar / भुवनेश्‍वर

3- नीति आयोग जारी भारत इनोवेशन इं‍डैक्‍स में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state tops the India Innovation Index released by NITI Aayog ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

4- मैंग्‍नीफीसैंट मध्‍यप्रदेश सम्‍मेलन का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the Magnificent Madhya Pradesh Conference ?
Ans — Kamal Nath / कमलनाथ

5- हाल ही में Ex Eastern Bridge -V नामक सैन्‍याभ्‍यास भारत और किस देश के मध्‍य शुरू हुआ  ?
Recently the exercise called Ex Eastern Bridge -V started between India and which country ?
Ans — Oman / ओमान

6- कब से भारत सरकार डिजिटल कंपनियों पर वेब टैक्‍स लगाएगी ?
Since when will the Indian Government impose web tax on digital companies ?
Ans — 2020

7- पिछले 2 वर्षो में भारत का रक्षा निर्यात कितने गुना बढ गया है ?
How many times India’s defense exports have increased in the last 2 years?
Ans — 7 times / 7 गुना

8- NCERT ने कितने साल पुराने राष्‍ट्रीय पाठयक्रम की रूपरेखा में बदलाव करने की घोषणा की है ?
How many years has NCERT announced to change the outline of the National Curriculum ?
Ans — 14 Years / 14 वर्ष 

9- हाल ही में पंजाब के राष्‍ट्रीय राजमार्ग 703AA (NH-703AA) का नाम बदलकर क्‍या रख दिया गया है ?
Recently, the National Highway 703AA (NH-703AA) of punjab was renamed as ?
Ans — Shri Gurunanak Dev Ji Marg / श्री गुरूनानक देव जी मार्ग

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment