Current Affairs 19 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  19 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- बेंजामिन नेतन्‍याहू इजराइल के कौन सी बार प्रधानमंत्री चुने गये है ?
Which of the times was Benjamin Netanyahu elected Prime Minister of Israel ?
Ans — Fifth Time / पांचवी बार

2- वुहान डायरी नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book called Wuhan Diary ?
Ans — Fang Fang / फांग फांग

3- महाराष्‍ट्र के मुख्‍यमंत्री उद्धव ठाकरे सहित कितने उम्‍मीदवारों ने विधान परिषद के सदस्‍य के रूप में शपथ ली ?
How many candidates, including the Chief Minister of Maharashtra Uddhav Thaakeray took the seat as a member of the Legislative Council ?
Ans — 9

4- अंतर्राष्‍ट्रीय संग्रहालय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Museum Day celebrated ?
Ans — 18 May / 18 मई

5- हाल ही में बंगाल की खाडी में किस नाम का चक्रवाती तूफान उठा हुआ है ?
Recently what name is a cyclonic storm in the Bay of Bengal ?
Ans — Amfan / अम्‍फान

6- हाल ही में किसने जापान के साफ्टबैंक ग्रुप कार्पोरेशन के बोर्ड से इस्‍तीफा दे दिया ?
Who recently resigned from the board of Softbank Group Corporation of Japan ?
Ans — Jack Ma / जैक मा

7- किस देश को विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य संगठन के एग्‍जीक्‍यूटिव बोर्ड का चैयरमेन बनाया गया ?
Which country was made the chairman of the Executive Board of the World Health Organization ?
Ans — India /भारत

8- हाल ही में रक्षामंत्री ने कितने की DTIS येाजना को मंजूरी दी ?
Recently the Defense Minister approved the DTIS scheme for how much ?
Ans – 400 Crore / 400 करोड

9- देश में बेरोजगारी से लडने के लिये भारतीय सेना ने कौन सी योजना शुरू की ?
Which scheme was launched by the Indian Army to fight unemployment in the country ?
Ans — Tour of Duty / टूर ऑफ डयूटी

10 – किस देश के OPEC प्रतिनिधि गवर्नर होसैन अर्देबिलि का निधन हो गया ?
Which country’s OPEC representative Governor Hossein Kajampor Ardebil passed away ?
Ans — Iran / ईरान

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment