Current Affairs 19 March 2020 In Hindi+English Gk Question

2 Likes Comment

Current Affairs 19 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 19 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश में कोरोना वायरस की वैक्‍सीन का इंसानी परीक्षण शुरू किया ?
Which country recently started human trials of the corona virus vaccine ?
Ans — America / अमेरिका

2- भारत ने नेपाल में कितने स्‍कूल भवनों के लिये 107.01 मिलियन नेपाली रूपये देने की घोषणा की ?
India announced 107.01 million Nepali Rupees for how many school buildings in Nepal ?
Ans — 3

3- हाल ही में एम गोपाल रेड्डी को किस राज्‍य का मुख्‍य सचिव नियुक्‍त किया गया ?
Recently M Gopal Reddy was appointed the Chief Secretary of which state ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

4- हाल ही में किस पेमेंट बैंक वीजा डेबिड कार्ड लांच किया ?
Which payment bank visa debit card was launched recently ?
Ans — PayTm Payments Bank / PayTm पेमेंटस बैंक

5- आयुध कारखाना दिवस कब मनाया जाता है ?
When is Ordnance Factory Day celebrated ?
Ans — 18 March / 18 मार्च

6- किस राज्‍य ने COVID-19 के प्रसार को रोकने के लिये ब्रेक द चेन अभियान शुरू किया ?
Which state launched the Break the Chain campaign to stop spread of COVID-19 ?
Ans — Kerala / केरल

7- जम्‍मू कश्‍मीर के मुख्‍य निर्वाचन अघिकारी कौन नियुक्‍त किये गये ?
Who was approved the Chief Electoral Officer of Jammu and Kashmir ?
Ans — Hridesh Kumar / हृदेश कुमार

8- कोरोना चायरस की वजह से देश के वित्‍तीय बाजारों को बंद करने वाला पहला देश कौन बना ?
Who became the first country to shut down the financial markets of the country due to corona virus ?
Ans — Philippines / फिलीपींस

9- हाल ही में पावर फाईनेंस कॉर्पोरेशन के CMD  कौन नियुक्‍त हुये ?
Who was recently appointed CMD of Power Finance Corporation ?
Ans — Ravindra Singh Dhillon / रविन्‍द्र सिंह ढिल्‍लो

10- कौन सा ग्रैंड स्‍लैम टेनिस टूर्नामेंट कोरोना वायरस की वजह से स्‍थगित कर दिया गया ?
Which Grand Slam tennis tournament was postponed due to Corona Virus ?
Ans — French Open / फ्रेंच ओपन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *