Current Affairs 19 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 19 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
19 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- हाल ही में जारी Global Peace Index 2021 में सबसे शांतपिूर्ण देश कौन सा है ?
Which is the  most peaceful country in the released Global Peace Index 2021 ?
Ans — Iceland / आइसलैंड

2- हाल ही में किस राज्‍य ने CM Rise योजना की घोषणा की है ?
Which stat has announced CM Rise scheme ?
Ans – Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

3- हाल ही में केरल मंत्रीमंडल ने सिल्‍वरलाइन परियोजना के लिये भूमि अधिग्रहण को मंजूरी दे दी है, ये परियोजना किससे संबंधित है ?
The Kerala cabinet has approved land acquisition for the Silverline project , this project is related to ?
Ans — Railway / रेलवे

4- हाल ही में किसने आदि प्रशिक्षण पोर्टल को लांच किया है ?
Who has launched Aadi Training Portal?
Ans — Arjun Munda / अर्जुन मुंडा

5- हाल ही में किस राज्‍य ने Single Use Plastic पर पूर्ण प्रतिबंध लगा दिया है ?
Which state has completely banned Single Use Plastic ?
Ans — Bihar / बिहार

6- हाल ही में किस खिलाडी ने वर्ष 2021 में होने वाले विंबलडन ओपन ओर टोक्‍यो ओलंपिक से हटने की घोषणा की ?
Which player has announced to withdraw from Wimbledon Open and Tokyo Olympics to be held in 2021 ?
Ans — Rafael Nadal / राफेल नडाल

7- हाल ही में ऑटिस्टिक प्राइड डे कब मनाया गया ?
When was Autistic Pride Day celebrated ?
Ans — 18 June / 18 जून

8- हाल ही में जारी विश्‍व प्रतिस्‍पर्धात्‍मक सूचकांक में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the rank of India in the released World Competitiveness Index ?
Ans — 43

9- हाल ही में किसे WTO में भारत के स्‍थायी मिशन में काउंसलर नियुक्‍त किया है ?
Who has been appointed as a counselor in the Permanent Mission of India to WTO ?
Ans — Ashish Chandorkar / आशीष चांदोरकर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment