Current Affairs 19 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 19 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कौन सा देश 8वीं बार संयुक्‍त राष्‍ट्र सुरक्षा परिषद का अस्‍थाई सदस्‍य चुना गया ?
Which country was recently elected a temporary member of the UN Security Council for the 8th time ?
Ans — India / भारत

2- हाल ही में भारत के किस पडेासी देश ने भारत के साथ विवादित नक्‍शे के बिल को मंजूरी दी ?
Recently which neighboring country of India approved the disputed map bill with India ?
Ans — Nepal / नेपाल

3- हाल ही में किस लोकपाल का कार्यकाल 1 साल के लिये बढाया गया ?
Recently, the term of which Lokpal was extended for 1 year ?
Ans — DK jain / डी के जैन

4- चौथे एशियाई युवा पैरा गेम्‍स 2021 की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the fourth Asian Youth Para Games 2021 ?
Ans — Bahrain / बहरीन

5- भारतीय सैन्‍यदल द्वितीय विश्‍वयुद्ध की 75वीं विजय दिवस परेड में शामिल होने कहॉ जा रहा है ?
Where is the Indian Army going to join the 75th Victory Day Parade of World War II ?
Ans — Russia / रूस

6- WEF की 2020 टेक्रोलॉजी पायनियर्स की सूची मेें कौन सी कंपनी शामिल हुई ?
Which company was included in WEF’s list of 2020 Technology Pioneers ?
Ans — Zestmoney & Stellapps

7- भारत सरकार ने रोजगार के अवसर बढाने के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme was launched by the Government of India to increase employment opportunities ?
Ans — Garib Kalyan Rojgar Abhiyan / गरीब कल्‍याण रोजगार अभियान

8- हाल ही में सउदी अरब की PIF ने रिलायंस जियो में कितनी हिस्‍सेदारी खरीदी है ?
Recently, how much stake did PIF of Saudi Arabia buy in Reliance Jio ?
Ans — 2.32%

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for exa?
minations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment