Current Affairs 19 June 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 June 2019 In Hindi+English Gk Question

आज 19 June के सारे महत्‍वपूर्ण सामान्‍य ज्ञान के प्रश्‍नोत्‍तर तथा इसकी PDF फाइल भी आपकों सबसे नीचे उपलब्‍ध करायी गयी है जिससे कि आपको आसानी से ये प्रश्‍नोत्‍तर मिल पाये ।

Current Affairs 19 June 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 June 2019 In Hindi+English Gk Question

1- लोकसभा के नए अध्‍यक्ष कौन बने है ?
Who became the new president of the Lok Sabha ?
Ans — ओम बिडला / Om Birla

2. किसे पाकिस्‍तान आइएसआई का प्रमुख नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the head of Pakistan’s ISI ?
Ans — फैज हामिद / Faiz Hameed

3. अमेरिकी ग्रीन बिल्डिंग काउंसिल की सूची के दूसरे संस्‍करण में शीर्ष पर कौन हैं?
Who is the top in the second edition of the US Green Building Council List ?
Ans — महाराष्‍ट्र /  Maharashtra

4. पर्यावरण मंत्री के अनुसार किस वर्ष से केवल BS-6  वाहन ही उपलब्‍घ होंगे ?
According to the Environment Minister only BS-6 vehicles will be available from which year?
Ans — 2020

5. डिजिटल मुद्रा लिब्रा किसने लांच की हैं ?
Who launched the digital currency Libra ?
Ans — फेसबुक / Facebook

6. हाल ही में किसने 17वां राष्‍ट्रीय स्‍कवैश खिताब जीता ?
Who recently won the 17th National Squash title ?
Ans — जोशन चिनप्‍पा /  Joshan Chinappa

7. देश का सबसे आकर्षक नियोक्‍ता ब्रांड कौन सा हैं ?
Which is the most attractive employer brand in the country ?
Ans -अमेजन /  Amazon

8. भाजपा का कार्यकारी अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया हैं ?
Who was appointed the BJP’s executive president ?
Ans — JP Nadda

9. 2019 में UNCCD की पार्टियों के सम्‍मेलन के 14 वें सत्र की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?
Which country will host the 14th session of UNCCD (United Nations Convention to Combat Desertification) Parties Conference in 2019 ?
Ans -भारत / India

10.  हाल ही में किसने यूएस ओपन (Golf)जीता ?
Who recently won the US Open (Golf)?
Ans –गैरी वुडलैंड / Garly woodland

Download Pdf — Click Here .

Related posts

Leave a Comment