Current Affairs 19 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 August 2019 In Hindi+English Gk Question 19 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1-  किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने विलेज वालंटियर्स सिस्‍टम लांच किया ?
The chief minister of which state launched Village volunteers system?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- हाल ही में कहां पर चैतन्‍य महाप्रभु पर पहला संग्रहालय खोला गया ?
Where was the first museum opened on Chaitanya Mahaprabhu recently?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

3- किस देश ने कॉ‍मर्शियल उपयोग सीसीटीवी के लिये सैटेलाइट लांच किया ?
Which country launched satelite for commercial use CCTV?
Ans — China / चीन

4- हाल ही में किसने सं-साधन हैकाथन लांच किया है ?
Who recently launched Sankashikaan Hackathon ?
Ans — Disability Empowerment Department / विकलांगजन सशक्तिकरण विभाग ने

5- मो सरकार पहल की घोषणा किसने की ?
Who announced the MO Sarkat initiative ?
Ans — Odisha / ओडिशा

6- मार्च 2020 में बहुपक्षीय नौसेन्‍य अभ्‍यास MILAN कहा आयोजित किया जायेगा ?
Where will the multilateral noval exercise MILAN be held in March 2020 ?
Ans — Visakha Pattanam / विशाखापटनम

7- दुनिया का पहला नकारात्‍मक ब्‍याज दर बंधक लांच किया है ?
Who launched the world’s first negative interest rate mortgage ?
Ans — Denmark / डेनमार्क

8- कृषि और कल्‍याण मंत्रालय ने कौन सा एप्‍प लांच किया हैं ?
Which app was launched by Ministry of Agriculture and Welfare ?
Ans — Uber for tractors / उबर फॉर ट्रैक्‍टर्स

9-  उत्‍कृष्‍ट रिर्पोटिंग के लिये प्रेम भाटिया पुरस्‍कार किसे मिला है ?
Who received the Prem Bhatia Award for Outstanding Reporting ?
Ans — Rajdeep Sir Deshai / राजदीप सर देसाई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment