Current Affairs 19 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
19 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में ब्रिटेन ने भारत के लिये कितने मिलियन पाउंड का इनोवेशन चैलेंज फंड लांच किया है ?
Recently Britain launched how many millions pounds Innovation Challenge Fund for India ?
Ans — 3 Million Pound / 3 मिलियन पाउंड

2- किस राज्‍य सरकार ने पढाई तुहार पारा योजना शुरू की ?
Which state government launched the Padhai Tuhar Para Scheme ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तसीगढ

3- हाल ही में किस मंत्रालय ने स्‍वास्‍थ्‍य और आलेख नामक दो ई-सुविधाए लांच की है ?
Recently which ministry launched two e-facilities namely Health and Lekh ?
Ans — Ministry of Tribal Affairs / जनजातीय मामलों के मंत्रालय

4- केंद्रीय जल आयोग ने भारत में बाढ पूर्वानुमान जारी करने के लिये किसके साथ साझेदारी की है ?
Central Water Commission partnered with whom to issue flood forecasts in India ?
Ans — Google

5- हाल ही में SEBI ने किसे अपना नया कार्यकारी निदेशक बनाया ?
Recently SEBI appointed its new executive director ?
Ans — G P Garg / जी पी गर्ग

6- हाल ही में किसने Full Spectrum: India’s Wars नामक पुस्‍तक लिखी है ?
Recently who wrote the book called Full Spectrum:India’s Wars ?
Ans — Arjun Subramaniam / अर्जुन सुब्रमण्‍यम

7- समुद्री उत्‍पाद निर्यात विकास प्राधिकरण ने कहॉ पर क्‍वालिटी कंट्रोल लैब की स्‍थापना की ?
Where Marine Product Export Development Authority established Quality Control Lab ?
Ans — Porbandar, Gujarat / पोरबंदर, गुजरात

8- हाल ही में ग्‍वालियर चंबल एक्‍सप्रेस वे का नाम बदलकर किसके नाम पर रखा गया ?
Recently the Gwalior-Chambal Expressway was renamed after whom ?
Ans — Atal Bihari Vajpayee / अटल बिहारी बाजपेयी

9- अखिल भारतीय फुटबाल महासंघ ने किसके साथ साझेदारी करके ई-पाठशाला लांच किया ?
All India Football Federation in partnership with whom launched E-pathshala ?
Ans — Sports Authority of India / भारतीय खेल प्राधिकरण

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment