Current Affairs 19 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 19 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 19 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 19 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में झारखंड सरकार ने देश में राज्‍य में फंसे लोगों के लिये कौन सा ऐप्‍प लांच किया ?
Recently Jharkhand government launched which app for trapped people of the state in the country ?
Ans — Jharkhand Chief Minister Special Assistance Scheme / झारखंड मुख्‍यमंत्री विशेष सहायता योजना

2- विश्‍व धरोहर दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Heritage Day celebrated ?
Ans — 18 April / 18 अप्रैल

3- प्रधानमंत्री गरीब कल्‍याण योजना के तहत किस राज्‍य सरकार ने एक दिन में सबसे ज्‍यादा खाद्यान्‍न वितरण का रिकार्ड बनाया ?
Which state government set the record for the highest distribution of food grains in a day under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana ?
Ans –Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

4- किस विभाग ने अपने सभी कर्मचारियों को 10 लाख रूपये मुआवजा देने की घोषणा की ?
Which department announced a compensation of 10 lakh to all its employee ?
Ans — Indian Post / भारतीय डाक

5- रैपिड टेस्टिंग को अंजाम देने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to carry out rapid testing ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

6- कृषि मंत्रालय ने किसानो केा राहत देने के लिये कौन सी मोबाइल एप्‍प लांच की है ?
Which mobile app was launched by the Ministry of Agriculture to give relief to the farmers ?
Ans — Kisan Rath / किसान रथ

7- हाल ही में किसने पर्सनल प्रोटेक्टिव कवर ऑल सूट तैयार किया है ?
Who recently designed the Personal Protective Cover All Suite ?
Ans — CSIR-NAL & MAF-CAF

8- मोबाइल वर्ल्‍ड कांग्रेस कहॉ आयोजित किया जायेगा  ?
Where will the Mobile World Congress be held ?
Ans — Barcelona / बर्सिलोना

9- हाल ही मेंे किसने Assess Karo Na नामक एप्‍प लांच किया है ?
Recently who launched an app named Assess Karo Na ?
Ans — Delhi Government / दिल्‍ली सरकार

10 – किस देश के राष्‍ट्रपति के चीफ ऑफ स्‍टाफ अब्‍बा क्‍यारी का कोविड-19 से निधन हो गया ?
Which country’s President’s Chief of Staff Abba Kyari died on Covid-19 ?
Ans — Nigeria / नाईजेरिया

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment