Current Affairs 18 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 18 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- सिंगापुर थाइलैंड और भारत के बीच कहॉ पर पहला त्रिपक्षीय सैन्‍याभ्‍यास SITMEX शुरू इु‍आ?
Where did the first trilateral exercise between Singapore, Thailand and India begin at SITMEX?
Ans — Port Blair / पोर्ट ब्‍लेयर

2- भारत ने IIT में कितने एशियाई छात्रों के लिये पीएचडी फेलोशिप फंडिंग शुरू की ?
How many Asian studnets started PHD fellowship funding for IITs in India?
Ans — 1000

3- किस देश की प्रधानमंत्री को डॉ कलाम स्‍मृति अंतर्राष्‍ट्रीय उत्‍कृष्‍टता पुरस्‍कार दिया गया ?
The Prime Minister of which country was given the Dr. Kalam Smriti International Excellence Award ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

4- विदेश में किसी मिशन में शामिल होने वाली भारत की पहली सैन्‍य राजनायिका कौन बनी?
Who became India’s first military diplomat to join a mission abroad ?
Ans — Anjali Singh / अंजली सिंह

5- भारत का पहला राष्‍ट्रीय रोगाणुरोधी हब कहॉ स्‍थापित किया गया ?
Where was India’s first National Antimicrobial Hub established ?
Ans — Kolkata / कोलकाता

6- किस अभिनेत्री ने बोस्‍टन फिल्‍म फेस्टिवल में सर्वश्रेष्‍ठ अभिनेत्री का खिताब जीता ?
Which actress won the title of best actress at the Bosion Film Festival ?
Ans — Nina Gupta / नीना गुप्‍ता

7- 11वें हरन्‍ट डिंक पुरस्‍कार 2019 से किसे सम्‍मानित किया गया ?
Who was honored with the 11th Hrent Dink Award 2019 ?
Ans — Anges Kharsing & Nebhat Akkok  / एग्‍नेस खरशिंग और नेबहाट अक्‍कोक

8- किस केंद्रीय मंत्री ने NIRVIK योजना शुरू की ?
Which Union Minister launched the NIRVIK scheme ?
Ans — Ministry of Commerce and Industry / वाणिज्‍य और उद्योग मंत्रालय

9- हाउडी मोदी नामक कार्यक्रम किस देश में आयोजित किया जा रहा है ?
In which country is the program called Howdy Modi held ?
Ans — America / अमेरिका

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment