Current Affairs 18 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 18 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- वर्ल्‍ड गिविंग इंडेक्‍स में भारत किस स्‍थान पर है ?
In which place in india is in the World Giving Index ?
Ans — 82th / 82वां

2- कौन सा देश विश्‍व का पहला AI विश्‍वविद्यालय खोलेगा ?
Which country will open the world’s first AI university ?
Ans  UAE / यूएई

3- शिरूई लिली महोत्‍सव 2019 कहॉ शुरू हुआ ?
Where did Shirui Lily Festival 2019 begin ?
Ans — Manipur / मणिपुर

4- हाल ही में भारत ने किस देश को दूसरा Ml-24V हैलीकाप्‍टर सौंपा ?
Recently which country handed over the second Ml-24V helicopter to which country ?
Ans — Afganistan / अफगानिस्‍तान

5- डाक विभाग ने किस प्रकार के ग्राहको के लिये मोबाइल बैंकिंग सुविधा शुरू की है ?
The postal department introduced mobile banking facility for which type of customers ?
Ans — For savings accounts customers / बचत खाता ग्राहको के लिये

6- भारत की सबसे लंबी सुरंग चेनानी नाशरी का नाम किसके नाम पर रखा जायेगा ?
After whom will India’s longest tunnel Chanani Nashri be named ?
Ans — Dr. Syama Prasad Mukherjee / डॉ स्‍यामा प्रसाद मुखर्जी

7- किस फुटबालर को 6वां गोल्‍डन शू अवार्ड मिला है ?
Which footballer received the 6th Golden Show Award ?
Ans — Leonel Messi / लियोनल मेसी

8-हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने खाद्य सुरक्षा मित्र योजना शुरू की है ?
Which Union Minister recently launched the Food Security Mitra Scheme?
Ans — Minister of Health and Family Welfare / स्‍वास्‍थ्‍य एवं परिवार कल्‍याण मंत्री

9- हाल ही में दोहरा शतक लगाने वाले विश्‍व के सबसे युवा बल्‍लेबाज कौन बने ?
Who became the youngest batsman in the world to score a double century recently ?
Ans — Yashaswi Jaiswal / यशस्‍वी जैसवाल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment