Current Affairs 18 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 18 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहॉ की सरकार ने मुख्‍यमंत्री सेप्टिक टैंक सफाई योजना शुरू की ?
Where did the government recently launch Chief Minister Septic Tank Cleaning Scheme ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

2- श्रीलंका के नये राष्‍ट्रपति कौन बने ?
Who became the new President of Sri Lanka ?
Ans – Gotabaya Rajapaksha / गोटाबाया राजपक्षे

3- DRDO ने किस मिसाइल का पहली बार रात्रि परीक्षण किया  ?
Which missile was first tested by DRDO ?
Ans — Agni-2 / अग्नि-2

4- दिसम्‍बर 2019 में भारत और किस देश के बीच 2+2 वार्ता आयोजित होगी ?
2+2 talks will be held between India and which country in December 2019?
Ans — America / अमेरिका

5- केंद्र सरकार ने किस सरकारी कंपनी को मार्च 2020 तक बेचने की घोषणा की है ?
Which government company announced to sell by March 2020 ?
Ans — BPCL & Air India

6- मिस्‍टर ऑटो द्वारा जारी ड्राइविंग सि‍टीज इंडेक्‍स में ड्राइविंग के लिये सगसे खराब शहर कौन सा है ?
Which is the worst city for driving in the Driving Cities Index released by Mr.Auto ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

7- हाल ही में किसने रिलायंस कम्‍युनिकेशन के डायरेक्‍टर पद से इस्‍तीफा दे दिया ?
Recently, who resigned from Reliance Communication Director head ?
Ans — Anil Ambani / अनिल अंबानी

8- BIS द्वारा जारी पानी शुद्धता शहर की रैंकिंग में सबसे शुद्ध पानी किस शहर का है ?
Which city has the most purified water in the ranking of water purity city released by BIS ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई 

9- दिल्‍ली सरकार की नई वित्‍तीय आयुक्‍त कौन नियुक्‍त की गई ?
Who was appointed new financial commissioner of Delhi government ?
Ans — Reena Ray / रीना रे

10- हाल ही में किस विश्‍वविद्यालय में वशिष्‍ठ नारायण सिंह के नाम पर एक शोघ केंद्र स्‍थापित करने की घोषणा की गई ?
Recently in which university was announced to established a research center in the name of vashistha Narayan Singh ?
Ans — Patna University / पटना विश्‍वविद्यालय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment