Current Affairs 18 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
18 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व उच्‍च रक्‍तचाप दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Hypertension Day celebrated ??
Ans — 17 May

2- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने आयुष घर-द्वार नामक कार्यक्रम शुरू किया ?
Which state government recently launched a program called Ayush Ghar-Dwar ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

3- हाल ही में किस भारतीय-अमेरिकी को व्‍हाइट हाउस का वरिष्‍ठ सलाहकार नियुक्‍त किया गया ?
Which Indian-American was recently appointed as Senior Advisor to the White House ?
Ans — Neera Tandon / नीरा टंडन

4- हाल ही में किसने सिक्किम:A History of Intrigue नामक पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book titled Sikkim:A History of Intrigue ?
Ans — Preet Mohan Singh Malik / प्रीत मोहन सिंह मलिक

5- हाल ही में किसे बाटा इंडिया का नया CEO बनाया गया ?
Who was recently appointed as the new CEO of Bata India ?
Ans — Gunjan Shah / गुंजन शह

6- किस महान बास्‍केटबाल खिलाडी के नाम पर NBA सामाजिक न्‍याय पुरस्‍कार शुरू किया गया ?
Recently the NBA Social Justice Award was instituted in the name of which great basketball player ?
Ans — Abdul Jabbari / अब्‍दुल जब्‍बारी

7- हाल ही में किस टेनिस खिलाडी ने अपना 10वां इटैलियन ओपन का खिताब जीता ?
Which tennis player recently won his 10th Italian Open title ?
Ans — Rafael Nadal / राफेल नडाल

8- हाल ही में कब से कब तक 6वां संयुक्‍त राष्‍ट्र वैश्विक सडक सुरक्षा सप्‍ताह मनाया गया ?
How long has the 6th United Nations Global Road Safety Week been celebrated recently ?
Ans — 17-23 May

9- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने 2021 के लिये इंटरनेशनल इन्विसिबल गोल्‍ड मेडल जीता ?
Which Union Minister recently won the International Invisible Gold Medal for 2021 ?
Ans — Ramesh Pokhriyal Nishank / रमेश पोखरियाल निशंक

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairAs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment