Current Affairs 18 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  18 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने राजीव गांधी किसान न्‍याय योजना शुरू करने की घोषणा की ?
Which state government announced the introduction of Rajiv Gandhi Kisan Nyaya Yojana ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

2- जम्‍मू और कश्‍मीर बैंक के नये प्रबंध निदेशक कौन बने ?
Who became the new managing director of Jammu and Kashmir Bank ?
Ans — Zubair Iqbal / जुबैर इकबाल

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने स्‍नेहर परोस और प्रोचेष्‍टा नामक 2 योजनाए लांच की ?
Recently which state government launched 2 schemes named Snehar Paros and Prochashta ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

4- 16 मई 2020 को सिक्किम ने अपना कौन सा स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which foundation day did Sikkim celebrate on 16 May 2020 ?
Ans — 45th / 45वां

5- पिछले कितने दशकों में पहली बार भारत में कार्बन उत्‍सर्जन में कमी आयी है ?
For the first time in how many decades, carbon emissions have decreased in India ?
Ans — 4 Decades / 4 दशक

6- हाल ही में दूसरे जी20 व्‍यापार और निवेश मंत्रियों की बैठक में किस केंद्रीय मंत्री ने हिस्‍सा लिया ?
Which Union Minister attended the second G20 Trade and Investment Ministers meeting activity ?
Ans — Piyush Goyal / पीयूष गाेयल

7-  ADB ने कोविड-19 के कारण वैश्विक अर्थव्‍यवस्‍था को कितना नुकसान होने का अनुमान लगाया ?
How much damage did the ADB estimate to the global economy due to Covid-19 ?
Ans — 8 Trillion Dollars / 8 ट्रिलियन डालर

8- हाल ही में कामनवेल्‍थ स्‍वास्‍थ्‍य मंत्रियों की कौन सी आनलाइन बैठक आयोजित हुई ?
Which online meeting of Commonwealth Health Ministers was held recently ?
Ans — 32nd

9- विश्‍व दूरसंचार और सूचना सोसाइटी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Telecom and Information Society Day celebrated ?
Ans — 17 May / 17 मइ्र

10 – हाल ही मे GIF बनाने वाली लोकप्रिय वेबसाइट Giphy का किसने अधिग्रहण किया ?
Who recently acquired the popular GIF making website Giphy ?
Ans — Facebook / फेसबुक

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment