Current Affairs 18 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 18 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस बैंक को निफ्टी 50 से बाहर किया गया ?
Which bank was recently excluded from Nifty 50 ?
Ans — Yes Bank / यस बैंक

2- An Extra Ordinary Life:A Biography of Manohar Parrikar नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book An Extra Ordinary Life: A Biography of Manohar Parrikar ?
Ans — Sadhguru Patil & Mayabhushan Nagvekar / सदगुरू पाटिल और मायाभूषण नागवेकर

3- हाल ही में कहॉ के मुख्‍यमंत्री ने CMAST और CMAT नामक दो योजनाए शुरू की ?
Recently where did the Chief Minister launch two schemes named CMAST and CMAT ?
Ans — Manipur / मणिपुर

4- हाल ही में फ्रांस ने किस कंपनी पर 1.1 बिलियन यूरो का जुर्माना लगाया ?
Recently France fined 1.1 billion euro on which company ?
Ans — Apple / ऐप्‍पल

5- सुप्रीम कोर्ट के किस पूर्व मुख्‍यन्‍यायाधीश को राज्‍यसभा के सदस्‍य के लिये नामित किया गया ?
Which former Chief Justice of the Supreme court was recently nominated to be a member of Rajya Sabha ?
Ans — Ranjan Gogoi / रंजन गोगोई

6- कहॉ पर बने देश के सबसे बडे धर्म चक्र को लिम्‍का बुक ऑफ रिकार्ड में शामिल किया गया ?
Where was the country’s largest religion cycle included in the Limca Book of Records ?
Ans — Yamunanagar, Haryana / यमुनानगर, हरियाणा

7- हाल ही में फ्लिपकार्ड ने लाइफ इंसोरेंस पालिसी बेचने के लिये किससे समझौता किया ?
Recently Flipkart signed an agreement to sell a life insurance policy ?
Ans — Aegon life Insurance / एगोन लाइफ  इंसोरेंस

8- किस उत्‍कृष्‍ट महिला पत्रकारिता के लिये चमेली देवी जैन पुुरस्‍कार दिया गया ?
Recently who was given the Chameli Devi Jain Award for Outstanding Femal Journalism ?
Ans — Rohini Mohan & Arfa Sharwani / रोहिणी मोहन और आरफा शेरवानी 

9- केंद्रीय शिपिंग राज्‍य मंत्री ने कहॉ पर रोपैक्‍स यात्री नौका सेवा शुरू किया ?
Where did the Union Minister of State for Shipping start Ropax Passenger Ferry Service ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

10- हाल ही में कोरोना वायरस के कारण किस फुटबाल कोच का निधन हो गया ?
Which football coach died recently due to Corona virus ?
Ans — Francisco Garcia / फ्रांसिस्‍को ग्रेसिया

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment