Current Affairs 18 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 18 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
18 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- विश्‍व मरूस्‍थलीयकरण और सूखा रोकथाम दिवस कब मनाया जाता है ?
When is the World Desertification and Drought Prevention Day observed ?
Ans — 17 June / 17 जून

2- हाल ही में NASCOM ने किस राज्‍य के साथ मिलकर Revv Up कार्यक्रम शुरू किया ?
Recently with which state NASCOM has started Revv Up Program ?
Ans — Telagana / तेलंगाना

3-  भारत सरकार ने किस राज्‍य में सडक परिवहन के लिये ADB से $484 मिलियन का ऋण समझौता किया ?
In which state the Government of India Signed a $484 million loan agreement with ADB for road transport ?
An s — TamilNadu / तमिलनाडु

4- हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी जी ने कहॉ पर आयोजित  VivaTech के 5वें संस्‍करण को संबोधित किया ?
Where did Prime Minister Narendra Modi address the 5th edition of VivaTech held recently ?
Ans — Peris / पेरिस

5- हाल ही में माइक्रोसाफ्ट ने किसे अपना नया चैयरमेन नियुक्‍त किया ?
Recently who was appointed by Microsoft as its new Chairman ?
Ans — Satya Nadella / सत्‍या नडेला

6- केंद्र सरकार ने किस उद्देश्‍य से भारत के लिये प्रोजेक्‍ट 02 पहल शुरू की ?
For what purpose did the central government launch the Project 02 for India initiative ?
Ans — Increase production of medical oxygen / मेडिकल आक्‍सीजन का उत्‍पादन बढाना

7- पुडुचेरी विधानसभा के निर्विरोध अध्‍यक्ष कौन चुने गये ?
Who was elected unopposed Speaker of Puducherry Legislative Assembly ?
Ans — Emblem Selvam / एम्‍बलम सेल्‍वम

8- किस IIT संस्‍थान ने ब्रिक्‍स नेटवर्क विश्‍वविद्यालय सम्‍मेलन 2021 की मेजबानी की ?
Which IIT Institute hosted the BRICS Network University Conference 2021 ?
Ans — IIT Mumbai / IIT मुम्‍बई

9- 17 जून 2021 को किस देश ने 3 अंतरिक्ष यात्रियों को अपने अंतरिक्ष स्‍टेशन पर भेजा ?
Which country sent 3 astronauts to its space station on 17 June 2021 ?
Ans — China / चीन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment