Current Affairs 18 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
18 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- जून 2020 में मनरेगा के तहत सबसे ज्‍यादा रोजगार देने वाला पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state to give maximum employment under MNREGA in June 2020 ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

2- हाल ही में मुखमल्‍दकली अबिलगजीएव ने किस देश के प्रधानमंत्री पद से इस्‍तीफा दिया हे ?
Recently Mukhamaldakali Abilagjeev resigned as the Prime Minister of which country ?
Ans — Kyrgyzstan / किर्गिस्‍तान

3- हाल ही में कहॉ पर 3 दिवसीय राजा पर्व मनाया गया ?
Where was the 3-day Raja Parv celebrated recently ?
Ans — Odisha / ओडिशा

4- IMD द्वारा जारी विश्‍व प्रतिस्‍पर्धा सूचकांक में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the World Competitiveness Index released by IMD ?
Ans — 43th

5- वर्ल्‍ड इन्‍वेस्‍टमेंट रिपोर्ट के अनुसार 2019 में FDI प्राप्‍तकर्ताओं में भारत किस स्‍थान पर है ?
According to the World Investment Report, in which place India ranks among the FDI recipients in 2019 ?
Ans — 9th

6- किस राज्‍य सरकार ने श्रमिक कल्‍याण आयोग का गठन किया ?
Which state government formed the Labor Welfare Commission ?
Ans — UttarPradesh / उत्‍तरप्रदेश

7- हाल ही में खेल मंत्रालय ने किसकी स्‍थापना की है ?
Who was recently set up by the Sports Ministry ?
Ans — KISCE

8- PM CARE FUND का अ‍ॉडिटर किसे बनाया गया है ?
Who was appointed the auditor of PM Care fund?
Ans — SARC & Association

9- हाल ही में मोनाको फाउंडेशन अवार्ड 2020 किसने जीता ?
Who recently won the Monaco Foundation Award 2020 ?
Ans — Deccan Development Society / डेक्‍कन डेवलपमेंट सोसाइटी

10- ले.ज. राज मेाहन वोहरा का कोविड-19 से निधन हो गया इन्‍हें कौन सा वीरता पुरस्‍कार मिल चुका है ?
Lt.Gne.Raj Mohan Vohra died from Covid-19, which gallantry award has he received ?
Ans — Mahavir Chakra / महावीर चक्र

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment