Current Affairs 18 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 18 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस रूट के लिये भारत की दूसरी प्राइवेट ट्रेन तेजस एक्‍सप्रेस को हरी झंडी दिखाई गई ?
Recently for which route was India’s second private train Tejas Express flagged off ?
Ans — Ahmedabad-Mumbai / अहमदाबाद – मुंम्‍बई

2- हाल ही में भारत सरकार ने किस राज्‍य के लिये विश्‍व बैंक के साथ $88 मिलियन का ऋण समझौता किया ?
Recently the Government of India signed a $88 million loan agreement with the World Bank for which state ?
Ans — Assam / असम

3- रूस के नये प्रधानमंत्री कौन बने ?
Who became the new Prime Minister of Russia ?
Ans — Mikhail V. Mishustini / मिखाइल वी. मिशुस्तिनी

4- हाल ही में 29 वां सरस्‍वती सम्‍मान किसे दिया गया ?
Recently who was given the 29th Saraswati Award ?
Ans — Vasdev Mohi / वासदेव माही

5- भारत का सबसे बडा टेलीकॉम आपरेटर कौन बना ?
Who became India’s largest telecom operator ?
Ans — Jeo / जिओ

6- किस राज्‍य की पुलिस ने 303 राइफल को रिटायर करने फैसला किया ?
Which state police decided to retire 303 rifles ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

7- हाल ही में किसे फेडरल बैंक का अतिरिक्‍त कार्यकारी निदेशक नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed as additional executive director of Federal Bank ?
Ans — Shalini Warrior / शालिनी वारियर

8- हाल ही में रक्षामंत्री राजनाथ सिंह ने किस हॉविल्‍जर बंदूक को राष्‍ट्र को स‍मप्रित किया ?
Recently, Defense Minister Rajnath Singh dedicated which howitzer gun to the nation ?
Ans — K9 Vajra -T / K9 वज्र-टी

9- कृषि मंथन सम्‍मेलन का पहला संस्‍करण कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the first edition of Krishi Manthan Conference held ?
Ans — Ahmedabad / अहमदाबाद

10- हाल ही में किस संस्‍थान ने टिक-टाक के साथ समझौता किया ?
Which Institute recently tied up with Tick-Talk ?
Ans — IIM Indore / IIM इंदौर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment