Current Affairs 18 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
18 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- स्‍पेनिश ग्रैंड प्रिक्‍स 2020 फॉर्मूला वन रेस किसने जीती ?
Who won the Spanish Grand Prix 2020 Formula One race ?
Ans — Lewis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

2- हाल ही में किस बैंक ने सशस्‍त्र बलों के जवानों के लिये शौर्य KGC कार्ड लांच किया ?
Which bank recently launched Shaurya KGC Card for Armed Forces personnel ?
Ans — HDFC Bank

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने YellowChain नामक एकीकृत ई-कामर्स प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Which state government recently launched an integrated e-commerce platform called YellowChain ?
Ans — Nagaland / नागालैंड

4- दवाओं का अवैघ कारोबार रोकने के लिये किस राज्‍य में मूल्‍य निगरानी और संसाधन इकाई स्‍थापित की जायेगी ?
In which state a price monitoring and processing unit will be set up to stop the illegal trade of drugs ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

5- हाल ही में आयुष मंत्रालय ने इम्‍युनिटी बढाने पर जागरूकता के लिये कौन सा अभियान शुरू किया ?
Recently, which Ministry of AYUSH started a campaign for awareness on increasing immunity ?
Ans — Ayush For immunity

6- हाल ही में किसने वन सन,वन वर्ल्‍ड,वन ग्रिड योजना की घोषणा की है ?
Recently who announced the One Sun, One World, One Grid Scheme ?
Ans — Narednra Modi / नरेंद्र मोदी

7- किस बैंक ने डिजिटल बैंकिंग को बढावा देने के लिये डिजिटल अपनाए नामक अभियान शुरू किया ?
Which bank started a campaign called Digital Apnayen to promote digital banking ?
Ans — PNB

8- किस हवार्ड जहाज कंपनी ने अपना पहला एयरबस A340 कार्गो विमान शामिल किया ?
Which airplane company commissioned its first Airbus A340 cargo aircraft ?
Ans — Spice Zet

9- भारतीय रेलवे द्वारा किस राज्‍य में विश्‍व का सबसे लंबा पियन ब्रिज बनाया जा रहा है ?
In which state is the World’s tallest pier bridge being built by Indian Railways ?
Ans — Manipur / मणिपुर

10- हाल ही में कर्नाटक सरकार ने किन दो जिलों के बीच ओद्योगिक गलियारे के निर्माण की घोषणा की ?
Recently Karnataka government announced the construction of Industrial corridor  between which two districts ?
Ans — Bidar and Mysore / बिदर और मैसूर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment