Current Affairs 18 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 18 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 18 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 18 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक ने रिवर्स रेपो रेट घटाकर कितना किया ?
Recently how much did the Reserve Bank of India reduce the reserve repo rate ?
Ans — 3.75%

2-एशियाई पैरा खेल 2022 का शुभंकर किसे चुना गया ?
Who was chosen as the mascot of the Asian Para Games 2022 ?
Ans — Fei Fei / फेई फेई

3- हाल ही में किसने SAHYOG नामक एकीकृत भू-स्‍थानिक प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Recently who launched an integrated geospatial platform called SAHYOG ?
Ans — DST

4- SBI ने कब तक के लिये ATM लेनदेन पर सेवा शुल्‍क माफ करने की घोषणा की ?
How long did SBI announce waiving service charges on ATM transactions ?
Ans — 30 June 2020 / 30 जून 2020

5- हाल ही में MTNL के CMD का अतिरिक्‍त प्रभार किसे सौपा गया ?
Recently who was given additional charge of CMD of MTNL ?
Ans — PK Purwar / पी के पुरवार

6- 17 अप्रैल 2020 को मनाए गये विश्‍व हीमोफीजिया दिवस का विषय क्‍या रखा गया ?
What was the theme of World Haemophilia Day celebrated on 17th April 2020 ?
Ans — Get + Involved

7- किडस टेलीविजन चैनल POGO ने छोटा भीम के प्रसारण के लिये किस चैनल के साथ साझेदारी की है ?
Kids Television channel POGO partnered with which channel for the telecast of Chhota Bheem ?
Ans — DD National

8- WWF इंडिया में पर्यावरण शिक्षा कार्यक्रम का एम्‍बेसडर किसे बनाया गया ?
Who was made the ambassador of environment education program in WWF India ?
Ans — Viswanathan Anand / विश्‍वनाथन आनंद

9- हाल ही में कौन सी लीग का 13वां संस्‍करण अनिश्चित काल के लिये स्‍थगित किया गया ?
Which league’s 13th edition was postponed indefinitely recently ?
Ans — Indian Premier League / इंडियन प्रीमियर लीग

10 – हाल ही में किसने भ्रष्‍टाचार के आरोपो के चलते IWF के अध्‍यक्ष पद से इस्‍तीफा दे दिया ?
Recently who resigned from the post of IWF president due to allegations of corruption ?
Ans — Tamas Ajan / तमस अजान

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment