Current Affairs 17 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 17 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय प्रेस दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Press Day Celebrated ?
Ans — 16 November / 16 नवम्‍बर

2- हाल ही में कहॉ पर NISHTHA नामक राष्‍ट्रीय मिशन शुरू हुआ ?
Where did the national mission called NISHTHA started recently ?
Ans – Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

3- 2020 में संयुक्‍त राष्‍ट्र विकास गतिविधियों के लिये भारत ने कितने धनराशि के सहयोग की घोषणा की ?
How much amount of money did India announce for UN development activities in 2020 ?
Ans — $13.5 Million / $13.5 मिलियन

4- राष्‍ट्रीय जनजातीय महोत्‍सव आदि महोत्‍सव कहॉ शुरू हुआ ?
Where did the National Tribal Festival Adi Mahotsav started ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

5- अंतर्राष्‍ट्रीय सहिष्‍णुता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Tolerance Day Celebrated ?
Ans — 16 November / 16 नवम्‍बर

6- हाल ही में किसने गोल्‍डन लीफ अवार्ड जीता ?
Who recently won the Golden Leaf Award ?
Ans — Tobacco Board of India / तंबाकू बोर्ड ऑफ इंडिया

7- हाल ही में किसने दिल्‍ली एंड डिस्ट्रिक्‍ट क्रिकेट एसोसिएशन के अध्‍यक्ष पद से इस्‍तीफा दे दिया?
Recently who resigned as the President of Delhi and District Cricket Association ?
Ans — Rajat Sharma / रजत शर्मा

8- किस फिल्‍म ने एशियाई फिल्‍म महोत्‍सव में सर्वश्रेष्‍ठ पटकथा का अवार्ड जीता ?
Which film won the Best Screenplay Award at the Asian Film Festival ?
Ans — Bhoshale / भोशले

9- किस राज्‍य ने पहली बार अंतर्राष्‍ट्रीय क्रेता विक्रेता बैठक हुई ?
Which state held the first International buyer seller meeting ?
Ans– Arunanchal Pradesh / अरूणांचल प्रदेश

10- हाल ही में प्रसिद्ध उपभोक्‍ता वस्‍तुओं की कंपनी यूनिलीवर का अध्‍यक्ष किसे बनाया गया ?
Recently who was appointed the chairman of the famous consumer goods company Unilever ?
Ans — Nils Anderson / निल्‍स एंडरसन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment