Current Affairs 17 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
17 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने मेरा गांव कोरोना मुक्‍त गांव अभियान शुरू किया ?
Which state government recently launched the My Village Corona-free village campaign ?
Ans — Gujarat / गुजरात

2- हाल ही में किसने वैद्य आपके द्वार नामक योजना शुरू की ?
Recently who started a scheme called Vaidya Aapke Dwar ?
Ans — Ministry of AYUSH / आयुष मंत्रालय

3- कहॉ पर आयोजित होने वाला प्रसिद्ध सिंधु दर्शन उत्‍सव स्‍थगित कर दिया गया ?
Where the famous Indus Darshan festival to be held was postponed ?
Ans — Laddakh / लद्याख

4- किस संस्‍थान ने CUSAT नामक स्‍टूडेंट सैटे‍लाइट डिजाइनिंग एंड ट्रेनिंग प्रोग्राम लांच किया ?
Which institute launched the student satellite designing and training program named CUSAT ?
Ans — Chandigarh University / चंडीगढ यूनिवर्सिटी

5-  MMA वर्ल्‍ड चैंपियनशिप जीतने वाले पहले भारतीय फाइटर कौन बने ?
Who became the fist Indian Fighter to win the MMA World Championship ?
Ans — Arjun Bhullar / अर्जुन भुल्‍लर

6- हाल ही में अमेजन ने किस नाम से निशुल्‍क वीडियों स्‍ट्रीमिंग सर्विस शुरू की ?
In what name did Amazon recently launch a free video streaming service ?
Ans — Mini TV

7- वर्ष 2020 के लिये प्रतिष्ठित बसबश्री पुरस्‍कार किसे दिया जायेगा ?
Who will be given the prestigious Basavashri Award for the year 2020 ?
Ans — Dr. K. Kasturirangan / डॉ के कस्‍तूरीरंगन

8- हाल ही मे किसे बिहार का नया मुख्‍य सचिव नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed as the new Chief Secretary of Bihar ?
Ans — Tripurari Sharan / त्रिपुरारी शरण

9- हाल ही में किसने भारतीय कोरोनावायरस संस्‍करण को ग्‍लोबल वैरियंट ऑफ कन्‍सर्न घोषित किया ?
Who recently declared the Indian Coronavirus version to be the Global Variant of Concern ?
Ans — WHO

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment