Current Affairs 17 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  17 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहॉ की पुलिस ने थर्मल कोरोना काम्‍बैट हेडगियर लांच किया है ?
Where did the police recently launch Thermal Corona Combat Headgear ?
Ans — Delhi Police / दिल्‍ली पुलिस

2- आत्‍मनिर्भर गुजरात सहाय योजना के तहत कितने करोड का ऋण देने का लक्ष्‍य रखा गया ?
How many crores of loans were targeted under the Self sufficient Gujarat Sahay Yojana ?
Ans — 5,000 Crore

3- विश्‍व बैंक ने भारत के लिये कितने की सामाजिक सुरक्षा पैकेज देने की घोषणा की ?
How much social security package was announced by World Bank for India ?
Ans — $! Billion / $1 बिलियन

4- हाल ही में इंटरनेशनल डे ऑफ लाइट कब मनाया गया ?
When was International Day of Light recently celebrated ?
Ans — 16 May / 16 मई

5- आदिवासी युवाओं को कुशल बनाने के लिये कौन से कार्यक्रम का शुभारंभ हुआ ?
Which program was launched to make tribal youth efficient ?
Ans — GOAL

6- भारत सरकार ने किस राज्‍य में सिचाई में सुधार के लिये AIIB से समझौता किया ?
In which state did the government of India tie up with the AIIB to improve irrigation ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

7- पाकिस्‍तान के ए‍कदिवसीय क्रिकेट टीम के कप्‍लान कौन बने ?
Who became the captain of Pakistan’s ODI team ?
Ans — Babar Azam / बाबर आजम

8- किस संस्‍थान ने MIR AHD Covid-19 Dashboard विकसित किया ?
Which institute developed the MIR AHD Covid-19 Dashboard ?
Ans — IIT GandhiNagar / IIT गांधीनगर

9- हाल ही में प्रख्‍यात साहित्‍यकार प्रो. अनीसुज्‍जमान का निधन हो गया इन्‍हे कौन सा नागरिक सम्‍मान मिल चुका है ?
Recently, eminent litterateur Prof. Anisuzzaman passed away, which civilian award has he received ?
Ans — Padam Bhushan / पदम भूषण

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment