Current Affairs 17 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 17 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
17 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- वैश्विक पवन दिवस कब मनाया जाता है ?
When is the Global Wind Day celebrated ?
Ans — 15 June / 15 जून

2- हाल ही में कहॉ पर NATO शिखर सम्‍मेलन 2021 आयोजित हुआ
Where was the NATO Summit 2021 held recently ?
Ans — Brussels / ब्रुसेल्‍स

3- हाल ही में कहॉ पर प्रसिद्ध रज महोत्‍सव मनाया गया ?
Where was the famous Raja Mahotsav celebrated recently ?
Ans — Odisha / ओडिशा

4- हाल ही में किसने जीवन वायु नामक भारत का पहला बिजली मुफ्त CPAP उपकरण बनाया ?
Recently who made India’s first electricity free CPAP device named Jeevan Vayu ?
Ans — IIT Ropar / IIT रोपड

5- किस राज्‍य सरकार ने राज्‍य के सभी स्‍कूलों में अंग्रेजी माध्‍यम अनिवार्य किया ?
Which state government made English Medium compulsory in all schools in the state ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

6- किस क्रिकेट खिलाडी को मई 2021 के लिये ICC प्‍लेयर ऑफ द मन्‍थ का अवार्ड दिया गया ?
Which cricket player was given the ICC Player of the Month Award for May 2021 ?
Ans — Katherine Bryce & Mushfikur Rahman  / कैथरीन ब्राइस और मुशफिकुर रहमान

7- वर्ष 2021 में ुदनिया का पहला लकडी का उपग्रह कौन लांच करेगा ?
Who will launch the world’s first wooden satellite in the year 2021 ?
Ans — New Zealand / न्‍यूजीलैंड

8- हाल ही में विदेश मंत्री एस जयशंकर ने कहॉ पर महात्‍मा गांधी पुस्‍तकालय का उदघाटन किया ?
Where did External Affairs Minister S Jaishankar reently inaugurated the Mahatma Gandhi Library ?
Ans — Kenya / केन्‍या

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment