Current Affairs 17 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 17 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- सिप्री रिपोर्ट के अनुसार किस देश के पास सबसे ज्‍यादा परमाणु हथियार है ?
According to the SIPRI report, which country has the most nuclear weapons ?
Ans — Russia / रूस

2- हाल ही मेें किस केंद्रीय मंत्री ने GermiBAN नामक डिवाइस लांच किया है ?
Which Union Minister recently launched a device called GermiBAN ?
Ans — G. Kishan Reddy / जी.किशन रेडडी

3- हाल ही में डिफेंस इंस्टिटयूट ऑफ एडवांस टेक्‍नोलाजी ने किस नाम से मास्‍क बनाया है ?
By which name was the Defense Institute of Advanced Technology recently created ?
Ans – Pavitrapati / पवित्रपति

4- हाल ही में कौन सा देश GPAI में बतौर संस्‍थापक शामिल हुआ ?
Which country recently joined the GPAI as a founder ?
Ans – India / भारत

5- अमेरिका सैन्‍य अकादमी से स्‍नातक की उपाधि पाने वाली पहली सिख कौन बनी है ?
Who became the first to graduate from the US Military Academy ?
Ans — Anmol Narang / अनमोल नारंग

6- हाल ही में किस संस्‍था ने e-office एप्लिकेशन लांच किया ?
Which organization recently launched e-office application ?
Ans — CBIC

7- केंद्रीय पेट्रोलियम और प्राकृतिक गैस मंत्री ने कौन सा गैस ट्रेडिंग प्‍लेटफार्म लांच किया है ?
Which gas trading platform was launched by Union Minister of Petroleum and Natural Gas ?
Ans — Indian Gas Exchange / इंडियन गैस एक्‍सचेंज

8 – हाल ही में संतोष झा को कहॉ पर भारत के राजदूत बनाया गया है ?
Recently Santosh Jha was made the ambassador of India ?
Ans — Belgium / बेल्जियम

9- हाल ही में किस पेमेंट बैंक ने सुरक्षा सैलरी एकाउंट सेवा शुरू की ?
Which payment bank recently launched the Security Salary Account service ?
Ans — Airtel Payment Bank / एयरटेल पेमेंट बैंक

10- हाल ही में किस भारतीय शेफ ने QualityNZ Culinary Cup 2020 जीता ?
Which Indian chef recently won the QualityNZ Culinary Cup 2020 ?
Ans — Angad Singh Rana / अंगद सिंह राणा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment