Current Affairs 17 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 17 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य की पुलिस को प्रेसिडेंटस कलर सम्‍मान से सम्‍मानित किया गया ?
Which state police was recently honored with the President’s Color Award?
Ans — Gujarat Police / गुजरात पुलिस

2- किस देश की स्‍पेश एजेंसी ने मार्स 2020 लांच करने की घोषणा की ?
Which country’s space agency announced the launch of Mars 2020 ?
Ans — NASA / नासा

3- हाल ही में किस चूनिवर्सिटी ने 100 भाषाए बोलने वाला रोबोट बनाया ?
Recently which university created a robot that speaks 100 languages ?
Ans — Tehran University / तेहरान यूनिवर्सिटी

4- किसने माइंड मास्‍टर नामक पुस्‍तक लिखी ?
Who wrote a book called Mind Master ?
Ans — Viswanathan Anand / विश्‍वनाथन आनंद

5- 17 दिसम्‍बर को राष्‍ट्रपति भवन में किसने विजिटर्स अवार्डस प्रदान किया ?
Who presented the Visitors Awards of Rastrapati Bhavan on 17 December?
Ans – Ramnath Kovind / रामनाथ कोविंद

6- हाल ही में CPSE का कौन सा कौल माइंस आवंटित किया गया ?
Which coal mines were allotted to CPSE recently ?
Ans — Rohan & Rabodih /  रोहण और रबोडीह

7- हाल ही में किस कंपनी ने भारत का पहला कार्पोरेट ब्रांड ETF लांच किया ?
Which company recently launched India’s first corporate bond ETF ?
Ans — AMC

8- राष्‍ट्रीय गंगा परिषद की पहली बैठक कहॉ आयोजित की गई ?
Where was the first meeting of the National Ganga Council held ?
Ans — Kanpur / कानपुर

9- नागालैंड के राज्‍यपाल को किस राज्‍य का अतिरिक्‍त प्रभार सौंपा गया ?
The Governor of Nagaland was given additional charge of which state ?
Ans — Meghalaya / मेघालय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment